Ultimii ani au demonstrat că, deși agricultura românească s-a dezvoltat, nu și-a atins potențialul. Pe de altă parte, este clar că unele decizii UE defavorizează agricultura românească. Cel puțin, aceasta este părerea lui Emil Dumitru, președintele Pro Agro.

Pe de o parte, statutul de membru al Uniunii Europene, la pachet cu subvențiile primite, fie prin plăți directe, fie pe Pilonul II de Dezvoltare Rurală, au contribuit vizibil la dezvoltarea unor proiecte esențiale pentru acest domeniu. Pe de altă parte, este clar că unele decizii UE defavorizează agricultura românească.

El a declarat că este foarte important, în primul rând, ce vrea România ca strategie de dezvoltare și, de asemenea, trebuie văzut ce se poate face prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală, care urmează să fie dezbătut la Bruxelles. În mod cert, a punctat el, România va avea un cuvânt important de spus dacă vor fi fixate anumite priorități. În același timp, trebuie trasată o strategie de țară deoarece în 2019, România va fi gazda Președinției Rotative a Consiliului Europei.

Emil Dumitru a atras atenția asupra unei probleme importante cu care se confruntă acest sector și anume lipsa de fiscalizare, care oprește micii producători să se dezvolte.

„Ne aflăm într-un paradox tipic românesc: avem circa 850 de mii de cereri unice de plată pe an, din care doar 70 de mii sunt înregistrate fiscal. Trebuie să vedem foarte clar cum putem face anumite politici fiscale să încurajăm asocierea. Este absolut necesar ca satul românesc să aibă viitor", a explicat președintele Pro Agro, conform Capital.

Mai mult, acesta este de părere că se pune prea mare accent pe soluțiile de finanțare pentru agricultură și se vorbește prea puțin despre relația cu partenerii pe filiala de produs. 

„Eu cred că ceea ce îi lipsește, în momentul de față, producătorului din industria agroalimentară de la noi este o predictibilitate a pieței, relația contractuală corectă cu rețelele de comercializare", a explicat el.

În ceea ce privește competitivitatea la nivel european, acesta atrage atenția că sunt țări europene care nu respectă regulile și acordă ajutoare de stat agriculturii, iar Comisia Europeană închide ochii. 

„Sunt anumite țări în Uniunea Europeană care au devenit cu adevărat competitive, dar care finanțează agricultura dincolo de mecanismele prevăzute în regulamentele europene", a punctat Dumitru. 

Nu în ultimul rând, România este, într-un fel, defavorizată în cazul unor decizii europene, pornind de la faptul că Europa, dintr-un exces de zel, face acord de liber schimb cu Ucraina pentru import de porumb. Și toate acestea în condițiile în care România trebuie să respecte regulile de mediu ale legislației europene, însă Ucraina nu. 

„E concurență neloială. Comisia Europeană intervine în mod brutal în piața unică europeană și permite să se aducă materie primă din afara spațiului comunitar", a conchis Dumitru.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews