ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Ultimii ani au demonstrat că, deși agricultura românească s-a dezvoltat, nu și-a atins potențialul. Pe de altă parte, este clar că unele decizii UE defavorizează agricultura românească. Cel puțin, aceasta este părerea lui Emil Dumitru, președintele Pro Agro.

Pe de o parte, statutul de membru al Uniunii Europene, la pachet cu subvențiile primite, fie prin plăți directe, fie pe Pilonul II de Dezvoltare Rurală, au contribuit vizibil la dezvoltarea unor proiecte esențiale pentru acest domeniu. Pe de altă parte, este clar că unele decizii UE defavorizează agricultura românească.

El a declarat că este foarte important, în primul rând, ce vrea România ca strategie de dezvoltare și, de asemenea, trebuie văzut ce se poate face prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală, care urmează să fie dezbătut la Bruxelles. În mod cert, a punctat el, România va avea un cuvânt important de spus dacă vor fi fixate anumite priorități. În același timp, trebuie trasată o strategie de țară deoarece în 2019, România va fi gazda Președinției Rotative a Consiliului Europei.

Emil Dumitru a atras atenția asupra unei probleme importante cu care se confruntă acest sector și anume lipsa de fiscalizare, care oprește micii producători să se dezvolte.

„Ne aflăm într-un paradox tipic românesc: avem circa 850 de mii de cereri unice de plată pe an, din care doar 70 de mii sunt înregistrate fiscal. Trebuie să vedem foarte clar cum putem face anumite politici fiscale să încurajăm asocierea. Este absolut necesar ca satul românesc să aibă viitor", a explicat președintele Pro Agro, conform Capital.

Mai mult, acesta este de părere că se pune prea mare accent pe soluțiile de finanțare pentru agricultură și se vorbește prea puțin despre relația cu partenerii pe filiala de produs. 

„Eu cred că ceea ce îi lipsește, în momentul de față, producătorului din industria agroalimentară de la noi este o predictibilitate a pieței, relația contractuală corectă cu rețelele de comercializare", a explicat el.

În ceea ce privește competitivitatea la nivel european, acesta atrage atenția că sunt țări europene care nu respectă regulile și acordă ajutoare de stat agriculturii, iar Comisia Europeană închide ochii. 

„Sunt anumite țări în Uniunea Europeană care au devenit cu adevărat competitive, dar care finanțează agricultura dincolo de mecanismele prevăzute în regulamentele europene", a punctat Dumitru. 

Nu în ultimul rând, România este, într-un fel, defavorizată în cazul unor decizii europene, pornind de la faptul că Europa, dintr-un exces de zel, face acord de liber schimb cu Ucraina pentru import de porumb. Și toate acestea în condițiile în care România trebuie să respecte regulile de mediu ale legislației europene, însă Ucraina nu. 

„E concurență neloială. Comisia Europeană intervine în mod brutal în piața unică europeană și permite să se aducă materie primă din afara spațiului comunitar", a conchis Dumitru.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews