ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PNL Marius Obreja a declarat vineri că a depus, împreună cu alţi parlamentari, un proiect de modificare a Legii 17/2014 privind reglementarea vânzării şi cumpărării de către străini a terenurilor agricole situate în extravilan, prin care se doreşte introducerea condiţiei de reciprocitate cu statele Uniunii Europene.

Parlamentarul a precizat că, în virtutea acestei clauze de reciprocitate, vor avea dreptul de a cumpăra terenuri agricole în România doar persoanele fizice din ţările care, la rândul lor, le permit românilor să cumpere terenuri în statele respective.

Obreja a menţionat că alte ţări europene fie nu vând terenuri către persoane fizice străine, fie impun nişte condiţii, printre care reciprocitatea ori taxarea suplimentară a tranzacţiilor. 

”În urma studierii prevederilor din legislația țărilor membre ale UE referitoare la vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini, s-au constatat o serie de condiții impuse de acestea în cazul în care un cetățean străin dorește să achiziționeze teren în acea țară, condiții care nu se regăsesc în legislația română”, susține senatorul Lucian Marius Obreja.

Condițiile pentru un străin de a cumpăra teren arabil în alte state iau diferite forme – de la plafonarea suprafețelor – Estonia, Polonia, Spania, la condiții de utilizare a terenurilor în scop productiv – Bulgaria, Letonia, Lituania, Cehia, Suedia, și până la interdicția de a cumpăra – Ungaria.

”Introducerea în textul legii a condițiilor de reciprocitate este necesară, astfel încât un cetățean al unei țări (…) să aibă aceleași drepturi privind achiziționarea de terenuri, pe care le are și cetățeanul român în țara respectivă”, consideră inițiatorul proiectului legislativ, care subliniază că scopul inițiativei sale este de a crea ”un echilibru privind drepturile cetățenilor străini în România și drepturile cetățenilor români în țările membre ale Uniunii Europene”.

Mai multe detalii, citiţi pe Agrointel.ro.