ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri 2 octombrie 2015, vor avea loc primele trageri experimentale cu rachete antigrindină în localitatea Panciu.

După ani buni de tergiversări birocratice specific românești, culturi agricole compromise an de an, despăgubiri acordate de stat către producători, mâine, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, va inaugura la Panciu, Centrul antigrindina Vrancea, potrivit monitorulvn.ro.
 
La  inaugurare vor mai fi prezenți și secretarul de stat Ioan Uțiu, președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitatiilor (AASNACP), Gheorghe Căunei Florescu, cât și reprezentanții Prefecturii și a Consiliului Județean Vrancea.
 
 Începând din 2016, cele patru puncte operaționale de lansare a rachetelor, de la Bolotești, Bizighești, Panciu și Ruginești ar urma să asigure protecția culturilor agricole și a comunităților pe o suprafață de aproape 50 de mii de hectare. Investiția a fost inițiată în urmă cu 11 ani,  avizul pentru studiul de fezabilitate fiind emis in 2006, cu data de finalizare a proiectului 2010. 
Rămâne de văzut dacă și în Vrancea se va repeta situația de la Iași. 
Reamintim că Stația antigrindină din Iași a fost inaugurată cu la fel de mult fast și multe milioane de euro în 2010 însă celor cinci angajați ai instituției, lipsindu-le obiectul muncii, și anume rachetele atigrindină. Pe atunci se preconiza că vor primi aceste rachete în 2015, dacă vor fi fonduri, informa postul de televiziune Pro TV.

În România funcționează ori sunt în curs de implementare centre antigrindină în  Prahova, Iași, Vrancea, Mureș și Timiș, care ar trebui să protejeze măcar 600.000 de hectare de culturi agricole dintr-un total de un milion șase sute de mii. În realitate acestea protejează doar 130000 de hectare.

Ca orice inițiativă românească, sistemul antigrindină a început cu înființarea unui "comitet". Conform organigramei de pe site-ul Ministerului, autoritatea ce implementează sistemul are 4 directori, 3 specialiști în resurse umane, unul în comunicare, auditor, jurist, mai mulți economiști, 3 inspectori și doar 14 lucrători în teritoriu, din care doi sunt șefi birou.
"Un punct de lansare este dotat cu 48 de rachete antigrindina si asigura cu o eficacitate de 75 pana la 90 la suta protectia impotriva grindinei", declara dr. ing. Marius Radulescu, seful sectiei de cercetare rachete pentru ProTv.   

Costul unei rachete antigrindină este de aproximativ 1000 de euro.

Numai anul acesta,în zona Vrancea, peste 2000 de ha de vie au fost afectate de căderile de grindină.