ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 2,5 tone de caise și nectarine care provin din Turcia au fost descoperite având depășită limita maximă admisă pentru fungicidul kresoxim-metyl, în urma controalelor derulate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), se arată într-un comunicat al instituției.

În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume și fructe provenite din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, din care au fost prelevate 46 de probe.

Kresoxim-metyl este un fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) și a altor boli fungice la culturi precum cele ale sfeclei de zahăr și fructelor.

Autoritatea precizează că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât și pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depășirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantități mari de produs contaminat.