ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce în ultimii 26 de ani industria alimentară din România a fost pusă pe butuci, astăzi s-a ajuns la situația ca în marile magazine marfa să provină în proporție de 90% din import. La acest procent contribuie și politica lanțurilor de hipermaketuri care lucrează numai cu furnizori din țările de origine, rareori făcându-și loc și câte un producător român.

Datele provin dintr-un raport al Guvernului condus de Dacian Cioloș, care vrea să ia câteva măsuri pentru a stimula producția locală. Astfel, se dorește înființarea unor lanțuri naționale de mici magazine, aprovizionate cu mărfuri locale, și susținerea micilor inițiative de genul băcăniilor. Din păcate, românii s-au obișnuit să cumpere de la hipermarketuri, fiind foarte greu să își schimbe comportamentul. Guvernul ar putea pune în practică o idee mai veche - închiderea marilor magazine duminica, pentru a-i "îndrepta" pe consumatori să cumpere produse locale.

O altă măsură care trebuie luată urgent de autoritățile locale este de stopare a construcțiilor de noi hipermarketuri în orașe și scoaterea celor existente în afara zonelor urbane.

O altă inițiativă luată în considerare de Guvern este crearea unei asocieri la nivel local, printr-un reprezentant să discute cu producătorii în numele comercianților, aducând astfel față în față retailerii și producătorii pentru o negociere mai consistentă a prețurilor.