ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alertă pe piaţa asigurărilor. 3,5 milioane de români care şi-au asigurat locuinţele sunt în pericol să nu primească nici o despăgubire în cazul unui cutremur major sau dacă locuinţa le este luată de ape la inundaţii. Potrivit unui raport al autorităţilor, companiile de asigurări nu au banii necesari pentru plata daunelor.

În condiţiile în care cel mai pesimist scenariu ia în calcul pagube de aproape 10 miliarde de lei, un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară susţine că 12 din cele 13 companii de asigurare nu-şi pot onora angajamentele.

„9,9 miliarde, aproximativ, necesar a fi acoperit în cazul unui cutremur. La fel, în cazul unei inundaţii severe avem un deficit de 6,5 miliarde”, spune Valentin Ionescu, director în Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară nu poate răspunde însă celei mai importante întrebări: câţi oameni ar fi afectaţi de problemele asiguratorilor.

"Nu am ajuns până acolo ca să spunem câţi oameni vor fi... că nu e vorba de oameni aici!", susţine Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit digi24.ro.

Din păcate, nici Fondul de Garantare nu poate plăti despăgubirile în caz de calamitate, pentru că sumele strânse aici sunt de zece ori mai mici decât este nevoie.

„Soluţia este să revedem întregul pachet al asigurărilor de proprietăţi şi să revedem pachetul legislativ. Aşa cum este el făcut astăzi, nu este sustenabil. Pentru noi trebuie să fie un semnal de alarmă”, a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Autorităţile au cerut companiilor de asigurări să vină cu o soluţie până pe 4 august, iar măsurile să fie aplicate până la mijlocul lunii octombrie.