ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ANPC Brașov a decis să ceară acoperirea mesajului „Vaccinurile nu sunt sigure” de pe panoul informativ afișat pe raza municipiului, au anunțat pe internet cei care au instalat bannerul respectiv.

Conform acestora, controlul ANPC ar fi survenit în urma unor „presiuni” ale Prefecturii Brașov și în urma mesajului alarmist publicat de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, pe rețelele de socializare. Agenții constatatori au scris următorul mesaj pe procesul verbal:

„Panou publicitar situat in Str. 13 Dec intersectie cu Str. Maramuresului, ce afișează mesajul (informația) „Vaccinurile NU sunt sigure" precum și alte afirmații..
Operatorul economic mentionează că panoul și informațiile afișate pe acesta au fost contractate cu o persoana fizică pe nume _.
Având în vedere că informația / afirmațiile afișate induc în eroare consumatorul mediu, în sensul în care informațiile sunt de maximă agresivitate, referitoare la vaccinuri în general, în speta (?) că acestea nu sunt sigure, pot determina consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.
Operatorul economic se obligă să înlăture informațiile care induc în eroare consumatorul, prin eliminarea acestora în termen de 24 de ore."

Până la urmă, ANPC a fost de acord să se elimine doar prima frază, respectiv „Vaccinurile nu sunt sigure”. „Echipa "Cunoaste Riscurile" militează pentru dreptul la informare, încurajând populația să citească prospectele tuturor medicamentelor, inclusiv ale vaccinurilor”, precizează autorii bannerului, pe facebook.
 
Controversa vine în contextul existenței în Parlament al unui proiect de lege care prevede obligativitatea vaccinării, act normativ ce a trecut de Senat, aflându-se în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional. În 2017, în mai multe orașe din țară, mii de persoane au manifestat pentru libertatea de a alege dacă să-și vaccineze sau nu, copiii.