ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Paisprezece focare de trichineloză au fost depistate, în ultimele două săptămâni, în județele Bacău, Cluj, Galați, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman și Vrancea, 28 de persoane care au consumat carne infestată ajungând la spital, au anunțat, miercuri, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 În urma controalelor făcute în perioada 1-13 decembrie, în cele opt județe, parazitul Trichinella a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici și șase porci mistreți. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru și trimisă la unitățile autorizate sanitar-veterinar pentru neutralizarea deșeurilor.

„Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp.”, a precizat ANSVSA.

Reprezentanții ANSVSA au precizat că, în urma controalelor făcute în magazine, depozite, centre de ambalare și mașini, au fost confiscate și trimise către unități de neutralizare 307.046 de ouă. Alte 312.840 de ouă cu Salmonella Enteritidis au fost reexpediate în statul de origine.

În urma neregulilor găsite, inspectorii ANSVSA audat amenzi de aproape 160.000 de lei. De asemenea, inspectorii au dispus suspendarea temporară a activității unei unități din județul Teleorman și interzicerea desfășurării activității unei unități din județul Vaslui.

Reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor și ai Serviciului Antifraudă, împreună cu polițiștii, au făcut, în perioada 7 noiembrie - 27 noiembrie, controale în 83 de mijloace de transport produse de origine animală și 73 de unități de destinație a ouălor provenite din statele membre ale UE (25 centre de ambalare ouă, 44 depozite independente, 4 unități de procesare ouă) și 784 de unități de vânzare cu amănuntul, pentru verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și de siguranța alimentelor în transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor, a precizat ANSVSA.

Dintre neconformitățile constatate și sancționate, ANSVSA menționează: contaminarea cu Salmonella spp. a unor loturi de ouă provenite din alte state membre ale UE și destinate comercializării pe piața din României; marcarea necorespunzătoare a ouălor provenite din state UE; comercializarea unor loturi de ouă nemarcate, a căror trasabilitate nu a putut fi stabilită; depozitarea și comercializarea ouălor în unități neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar; utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul ouălor; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă și de temperatură pe durata transportului și depozitării ouălor provenite din comerțul intracomunitar; neînregistrarea, la nivelul unităților de destinație, a tuturor livrărilor de ouă provenite din alte state membre ale UE. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews