ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Belgia au închis o mare fabrică de prelucrare a cărnii - Veviba - iar supermarketurile belgiene au scos de la comercializare produsele din carne fabricate de compania în cauză, anunță Euronews, citat de APC

În urma analizelor de laborator, autoritățile belgiene au identificat în carnea de vită tocată, o pastă obținută din carcasa de vită, lucru interzis de legislația europeană. Un angajat al companiei Veviba a mărturisit la postul public de radio belgian, modul în care s-a realizat reetichetarea produselor din carne de vită în vederea ascunderii faptului că aceasta este improprie consumului uman, iar apoi produsele au fost exportate în țări din sud-estul Europei.

În urma acestor informații, conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumator (APC) solicită ca autoritățile române să comunice dacă produsele belgiene în cauză au ajuns pe piața românească

„Solicit în mod public ANSVSA-ului să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină. De asemenea, să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român”, solicită conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Conform APC, consumul de produse din carne alterată provoacă toxinfecții alimentare, vărsături, diaree și alte probleme digestive grave. Totodată, în produsele din carne alterată există bacterii periculoase, precum E. coli, Pseudomonas, Klepsiella etc., care pot provoca decesul copiilor, persoanelor în vârstă și al adulților cu afecțiuni medicale cronice. De cele mai multe ori, cei care practică astfel de fraude alimentare, folosesc condimente sau substanțe chimice pentru a face imposibilă depistarea alterabilității de către consumatori prin intermediul organelor de simț, văz, miros și/sau gust.