ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 16 mai, va intra în vigoarea așa-zisa „ordonanță a taximetriștilor”, moment în care Uber si Taxify vor fi nevoite să îsi restrângă activitatea, informează Ziare.com.

Sub presiunea taximetriștilor care blocau Piața Victoriei, pe 29 martie , Cabinetul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență care schimbă radical modul în care se poate face, în România, transportul de persoane contra cost. Mai exact, conform ordonanței, singurii care mai au dreptul să desfășoare astfel de activități - cu exceptia șoferilor de autobuz și a celor angajați la firme de rent-a-car - vor fi taximetriștii cu licențe valabile.

În schimb, șoferii de Uber si de Taxify - care nu dețin licențe de taxi și nici nu le pot obține, în condițiile legii - ar urma să fie sanctionați, începând de joi, 16 mai, cu amenzi de până la 5.000 de lei și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni, daca sunt prinși transportând pasageri contra cost.

Președintele Asociației Coaliția pentru Economie Digitală, din care fac parte cele trei platforme, Catalin Codreanu, declarat pentru Ziare.com:

„Activitatea platformelor de ridesharing va fi grav afectată în România în următoarele zile.

Chiar dacă aplicatiile vor continua să funcționeze, pentru că acestea deservesc milioane de utilizatori, în mii de orașe din toată lumea, în România, din cauza lipsei unei reglementări specifice și a intrării în vigoare a unor prevederi din legea taximetriei care pot da naștere unor abuzuri împotriva șoferilor parteneri, activitatea acestora poate ajunge aproape de zero.

Este posibil ca multi dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai platformelor noastre să nu găsească o mașina sau să aibă un timp de așteptare extrem de mare, din cauza reducerii activității șoferilor inscrisi pe aceste platforme".