ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O echipă de experți de la Asociația Pro Consumatori a realizat o serie de analize pentru 61 de iaurturi adaosuri (bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale) ce sunt disponibile la vânzare în magazinele din România.

Obiectivele acestui studiu au fost analiza ingredientelor, identificarea aditivilor alimentari care prezintă riscul de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung și analiza cantității de zahăr adăugat și impactul acestuia asupra obezității.

Rezultatele au fost cel puțin îngrijorătoare:

Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăți de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

  • Cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame și 55,2 grame, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr.

  • La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.

  • La 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon.

  • La 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este, de fapt, un amestec de sucuri de fructe și legume (morcov negru, sfeclă roșie).

  • La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru.

  • La 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfeclă roșie.

În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, gumă lacust, gumă guar, gumă arabică, gumă de caruba, gumă acacia și antocianine.

Studiul dorește să atragă atenția asupra pericolului pe care unele alimente le prezintă pentru sănătatea copiilor, în acest caz iaurturile, aparent sănătoase, care conțin, de fapt, cantități mari de zahăr, dar și diferiți aditivi alimentari. Consumul prelungit al acestora predispune la obezitate. De altfel, obezitatea la copii este una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme.

La sfârșitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale.

"Iaurturile cu adaosuri au un conținut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge până la 11 lingurițe de zahăr. Acestea sunt, de fapt,  amestecuri din iaurt, sucuri de fructe și legume în proporții neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia și aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înșelătoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt și bucăți de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conținută, cât și compoziția nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentația copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.