ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Usturoiul chinezesc care ajunge mai ales în supermarketurile și hipermarketurile românești este unul controversat, fiind tratat cu pesticide, gazat cu inhibitori de creștere, interziși în UE și SUA.

Pentru a ascunde originea sa, și pentru a nu speria cumpărătorii, multe importuri sunt trecute mai întâi prin spațiul comunitar, de unde apoi este adus în România ca și cum ar fi un produs din Uniunea Europeană, scrie Agrointel.

În ultimii doi ani au intrat în țară aproape 1,7 milioane de kg (1.700 de tone) de usturoi care a fost crescut în China.

Un producător de legume din zona București-Ilfov a explicat că usturoiul din China este tratat chimic și este nepotrivit pentru consum. Asta pentru simplu fapt că dacă este lăsat mai multe zile la soare, spre exemplu, el nu dă semn că încolțește: "Produsele de acest gen importate din acest stat din Asia este unul gazat, trata chimic, asta pentru a rezista cât mai mult. Nu trebuie analize, se poate observa cu ochiul liber prin simplu fapt că acest usturoi nu încolțește”.

Prețul sub cel din UE și șansa de a importa cantități mari din China sunt motivele pentru care usturoiul chinezesc este prezent în Europa și implicit în România.

Printre pesticidele folosite în China pe culturile de usturoi, conform unor rapoarte ale autorităților din Statele Unite, se regăsesc parathion și phorate. Acestea sunt două substanțe care au un efect devastator asupra corpului uman.

Ce usturoi se comercializează în România:

Mega Image – Susține că oferă usturoi românesc
Cora -Oferă usturoi chinezesc
Profi -Oferă usturoi chinezesc
Lidl -Oferă usturoi chinezesc
Penny Market -Oferă usturoi din România, Spania sau China.

*restul marlor magazine nu au comunicat date