ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că din anul 2016 și până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru Imazalil în citrice. 

Potrivit specialiștilor, Imazalil este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în România și a cărui folosire este admisă încă din 2012.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanții ANSVSA, Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021.

Limitele maxime admise de Imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg/kg).

„Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare”, anunță ANSVSA.

Potrivit documentului, Imazalilul este unul ditre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA .

„În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice. La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice”, mai precizează ANSVSA.

Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus.

Directorul general al ANPC Paul Anghel avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanță foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislația UE.

„Citiți cu atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați și e bine sa știți că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând și o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menționată substanța.

Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și ar putea fi cancerigenă.

„Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit și nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislația Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură.

„Atenție! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor!”, subliniază directorul general al ANPC.