ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori împreună cu Alianța Părinților organizează, pe data de 20 iunie 2019, începând cu ora 19:00, la Curtea Brâncovenească din Constanța, Str. Vasile Lupu nr. 43, conferința cu tema „Tehnologia 5G. Comunicațiile fără fir, efecte asupra sănătății, pericol sau prosperitate?”, informează un comunicat de presă.

Invitații evenimentului sunt Adrian Vornicu (specialist bioelectronică), lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, cercetător în inginerie electronică și conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori. Intrarea este liberă. Totodată, în perioada 20 iunie – 23 iunie 2019, experții APC vor distribui pliante despre poluarea electromagnetică și vor oferi clarificări turiștilor aflați în această perioadă în stațiunile de pe litoralul românesc. Vineri, 21 iunie 2019, în intervalul orar 12:00–14:00, voluntarii APC pichetează sediul Instituției Prefectului din Constanța pentru a atrage atenția Guvernului României cu privire la impactul generat de operaționalizarea tehnologiei 5G asupra sănătății consumatorilor. 

Acțiunile fac parte din Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, lansată recent de Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor. Scopul campaniei este atragerea atenției autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață.

Este îngrijorător faptul că statul român a trecut, deja, la etapa de implementare a acestei tehnologii, la București de către Vodafone, fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstării consumatorilor de servicii de telefonie mobilă și internet wireless.

Încă din anul 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefoniei mobile drept posibil cancerigene, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție prin care s-a solicitat renunțarea la aplicarea tehnologiei 5G până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur. De asemenea, în prezent, există în lume mii de studii realizate de institute de cercetare și universități de prestigiu, referitoare la impactul devastator generat de folosirea acestei tehnologii asupra mediului înconjurător și ființelor vii. Numai în anul 2018, au fost publicate, pe plan internațional, nu mai puțin de 140 de articole științifice care evidențiază impactul negativ asupra sănătății și, mai ales, efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate.

Considerăm că este de datoria Guvernului României să aplice principiul precauției, așa cum au procedat și alte state sau orașe europene, în privința tehnologiei 5G și să oprească orice demers în vederea realizării operabilității acestei tehnologii la nivel național.

APC afirmă că mai multe informații despre tehnologia 5G și impactul acesteia asupra oamenilor și mediului înconjurător se găsesc în acest document.

„Acum 10 ani, academicianul Yuri Grigoriev afirma despre Electrosmogul generat de comunicațiile GSM-WiFI, fără conotație metaforică: "Am eradicat ciuma...dar am creat poluarea electromagnetică". Acum, când suntem presați de implementarea rețelei 5G, cu ce l-am mai putea compara, dacă Ciuma se referea la nivele de radiații și viteza date de zeci de ori mai mici? Rămâne o singură comparație: 5G = sinucidere colectivă!”, consideră dl. Adrian Vornicu, specialist bioelectronică.

„Tehnologia 5G va crește substanțial expunerea la radiațiile electromagnetice comparativ cu tehnologiile anterioare. Se preconizează instalarea de stații de bază la fiecare 100 m în orașe. Vor fi milioane de stații 5G și zeci de mii de sateliți în spațiu. Practic orice om de pe planetă, din orice colț al lumii, va fi expus 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Vom fi cobaii unei tehnologii care se dorește a pătrunde pe piață fără a se ține cont de efectul nociv al acestor radiații, deja evidențiat în peste zece mii de studii de specialitate pentru tehnologiile actuale. Este adevărat, vom avea acces la internet oriunde pe glob, dar cu ce preț?, spune Lector univ. dr. Andrei Drăgulinescu, cercetător inginerie electronică. 

„Guvernul României ar trebui să spună Stop extinderii tehnologiei 5G în România. Totodată, la nivelul orașului București Ministerul Sănătății trebuie de îndată să treacă la monitorizarea parametrilor câmpului electromagnetic, iar rezultatele măsuratorilor realizate să fie accesibile pe site-ul acestei instituții. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații trebuie să facă publică pe site-ul instituției amplasarea antenelor GSM astfel încât cetățenii acestei țări să aibă posibilitatea să ia decizii în cunoștință de cauză legate de achiziționarea de locuințe din zonele cu densitate mare de antene, respectiv alegeri legate de un domiciliu temporar.”, a conchis Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.