ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Națională Fitosanitară au anunțat luni că, în urma verificărilor privind eventualele standarde duble aplicate de către multinaționale în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei, din 175 de probe prelevate, au descoperit doar un singur produs neconform - miere importată din Franța, care depășea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.

Instituțiile au anunțat că au controlat 11 hipermarketuri și supermarketuri ale rețelelor Carrefour, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Penny și Profi.

Cu toate aceste, autoritățile de control din subordinea MADR nu au comparat „în oglindă” produse din România cu cele din alte țările vestice, cum au făcut Solvacia sau Ungaria în analizele lor.

„Nu putem, nu avem competența legală de a preleva probe de pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge în această fază am adresat omologilor din 5 state Germania, Italia, Belgia,Olanda și Franța o scrisoare prin care îi rog ca experții noștri, împreună cu experții lor, să preleveze probe astfel încât să le putem compara. Altminteri nu poți să o faci. Eu nu mă duc să cumpăr din Franța să compar cu produse din România”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.