ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Asociația Pro Consumatori trage un semnal de alarmă extrem de serios în legătură cu mâncarea pe care o primesc copii la grădiniță și din programul „after school”.
 
Asociația susține că meniurile copiilor de la grădiniță și after school conțin, de foarte multe ori în componența lor, șuncă presată, un aliment extrem de periculos pentru copii. Asociația Pro Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România - APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 50 tipuri de șuncă presată comercializată în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor.

„Consumul de 50 de grame de șuncă presată de șuncă presată crește incidența cancerului colorectal cu 18%”, atenționează experții, care în urma unei analize pe mai multe sortimente de șuncă presată de pe piață, concluzionează următoarele:
 
- 9 din 10 tipuri de șuncă presată conțin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de șuncă presată!

- 7 din 10 tipuri de șuncă presată conțin între 5 și 12 aditivi alimentari!

- 6 din 10 tipuri de șuncă presată conțin caragenan!
- 6 din 10 tipuri de șuncă presată conțin monoglutamat de sodiu!

- 1 din 2 din două tipuri de șuncă presată conține caragenan și monoglutamat de sodiu!
2 din 10 tipuri de șuncă presată sunt colorate cu carmin!

Totodată, APC a semnalat și alte neconcordanțe, precum unele sortimente de șuncă presată au, de exemplu, în componența lor proteină din vită, proteină din lapte sau de origine bovină, cu toate că este din piept de pui, potrivit analizei efectuate.

Tradiția a impus ideea că șunca presată se face din pulpă de porc și unele ingrediente tipice: sare, azotiți, piper, boia, usturoi, cimbru și altele asemenea. Piața actuală arată că pentru șuncă presată se folosesc nu doar pulpe de porc, ci carne și din alte regiuni anatomice; nu numai porc, ci, așa cum s-a arătat, și carnea altor specii, inclusiv specii acvatice, menționează APC.