Profesorii Facultății de Ingineria Alimentelor din cadrul  Universității Dunărea de Jos din Galați au reușit o premieră mondială. Aceștia au înlăturat unul dintre cei mai periculoși aditivi din compoziția parizerului: nitriții, conservantul fiind înlocuit cu cătină. 

De 40 de ani cercetătorii caută un înlocuitor pentru unul dintre cei mai periculoși conservanți din mezeluri: azotitul de sodiu, o substanță cancerigenă. Iată că după un an de muncă în laborator și numeroase teste,  profesorii Facultății de Chimie Alimentară din Galați au reușit să creeze un produs complet bio, fără conservanți și coloranți.

„Un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul, care stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procesele cancerigene la nivelul corpului uman. Se știe că nitritul are numeroase roluri într-un produs alimentar", a declarat, pentru Știrile TVR, Maricica Stoica, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: 

După numeroase studii, au venit cu o soluție: cătina. Prelucrată în laborator unde sunt extrase uleiurile esențiale, cătina rămâne o făină care poate fi folosită în industria cărnii. Nu modifică deloc gustul parizerului, are aceleași proprietăți de conservare și este bogată în fibre și proteine.

„Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziționarea de alte echipamente, este același flux clasic, simplu, doar schimbând aceste ingrediente", a explicat Cristi Dima, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați:

Cei care au gustat din parizerul cu cătină spun că are un gust deosebit.

Dacă soluția descoperită la Galați va fi adoptată la scară largă, în scurt timp, salamurile ar putea avea un aditiv în minus. Parizerul cu șrot de cătină a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews