ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorii Facultății de Ingineria Alimentelor din cadrul  Universității Dunărea de Jos din Galați au reușit o premieră mondială. Aceștia au înlăturat unul dintre cei mai periculoși aditivi din compoziția parizerului: nitriții, conservantul fiind înlocuit cu cătină. 

De 40 de ani cercetătorii caută un înlocuitor pentru unul dintre cei mai periculoși conservanți din mezeluri: azotitul de sodiu, o substanță cancerigenă. Iată că după un an de muncă în laborator și numeroase teste,  profesorii Facultății de Chimie Alimentară din Galați au reușit să creeze un produs complet bio, fără conservanți și coloranți.

„Un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv, nitritul, care stă la baza formării nitrozaminelor, implicate în procesele cancerigene la nivelul corpului uman. Se știe că nitritul are numeroase roluri într-un produs alimentar", a declarat, pentru Știrile TVR, Maricica Stoica, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați: 

După numeroase studii, au venit cu o soluție: cătina. Prelucrată în laborator unde sunt extrase uleiurile esențiale, cătina rămâne o făină care poate fi folosită în industria cărnii. Nu modifică deloc gustul parizerului, are aceleași proprietăți de conservare și este bogată în fibre și proteine.

„Produsul acesta poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziționarea de alte echipamente, este același flux clasic, simplu, doar schimbând aceste ingrediente", a explicat Cristi Dima, profesor universitar la Facultatea de Ingineria Alimentelor Galați:

Cei care au gustat din parizerul cu cătină spun că are un gust deosebit.

Dacă soluția descoperită la Galați va fi adoptată la scară largă, în scurt timp, salamurile ar putea avea un aditiv în minus. Parizerul cu șrot de cătină a fost premiat cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.