ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alimente de pe rafturile magazinelor din România au fost notificate, în ultimele zile, în sistemul de alerte de securitate al Comisiei Europene pentru produsele alimentare și hrană pentru animale (RASFF).

Fursecurile pentru copii marca Disney, produse în Danermarca și comercializate și în lanțurile de magazine Billa și Auchan din România, pot conține alergeni, avertizează pe RASFF țara producătoare, care a și lansat notificarea. Aceste fursecuri sunt distribuite în 41 de țări, printre care și România și Moldova.

 

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea produselor de la raft.


„Clienții care au achiziționat acest produs sunt rugați să nu-l consume și să îl aducă la recepția magazinului Auchan, care le va restitui întreaga valoare a produsului.” La rându-i, conducerea Billa anunță: „Consumatorii care au achiziționat produsul sunt rugați să îl returneze în magazinele din care l-au cumparat, chiar fără a face dovada bonului de casă. Pentru întrebări suplimentare, consumatorii pot apela gratuit pe teritoriul României numărul de telefon 0 800 824 552 de luni până vineri, între orele 08:30 – 17:30”.

Nu doar fursecurile Frozen au fost depistate cu probleme, ci și o ciocolată produsă în Polonia: „Crazy Collection”.

 

 


Ȋntr-unul dintre aceste produse a fost descoperită o bucată de plastic, iar România a notificat RASFF și cerut retragerea produselor de la vânzare. „Ciocolata cu lapte cu biscuiți cu cacao” a fost distribuită în magazinele Penny Market și XXL Mega Discount, având termen de garanție până în 12 februarie 2017.

„Vă rugăm să returnați produsul în oricare dintre magazinele Penny Market sau XXL Mega Discount, urmând să vi se returneze contravaloarea acestuia”, anunță ANSVSA.

Și „JACKPOT MIX - Mix de covrigei, stixuri și biscuiți sărați” produs de SC European Food SA a fost notificat în sistemul RASFF, el prezentând urme de alergeni (proteină din lapte). Produsul, care expiră la 5 noiembrie 2016, era distribuit în magazinele din întreaga țară, dar și în Italia, Slovacia, Cipru sau Anglia.

 

 

„Consumatorii alergici la lapte si derivate care au achiziționat produsul sunt rugați să returneze produsul în magazinele din care l-au achizitionat, urmând să le fie returnată contravaloarea acestuia. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată!”, anunță SC.EUROPEAN FOOD SA în comunicatul ANSVSA.

Tot în sistemul RASFF a fost notificată și pudra din gumă de guar produsă în India și adusă în România, în care s-au descoperit reziduuri de pesticide (pentachlorophenol). Guma de guar este un aditiv (E412) foarte des folosit în industria alimentară de la noi, ca stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. E412 este considerat un aditiv alimentar sigur, fiind aprobat în UE, și nu are doză maximă admisă per kilogram aliment.

Ȋn privința notificării 2016.ANK făcută de România la 12 aprilie a.c., în legătura cu guma de guar din India în care s-au găsit pesticide, RASFF nu a decis nivelul de risc, iar autoritățile române au precizat doar că „produsul nu este ȊNCÃ pe piață”.