ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul a început cu ieftiniri generate de scăderea TVA, benzinarii fiind printre primii comercianți care au redus prețurile de la 1 ianuarie. Carburanții au ajuns să se vândă cu circa 4,8 lei litrul de benzină și cu aproximativ 4,5 lei litrul de motorină. 

O altă companie care a anunțat scăderea prețurilor cu circa 4% este CFR Călători. Și producătorul național de automobile Dacia a reacționat rapid. „De la 1 ianuarie, scăderea prețurilor reflectă întocmai reducerea TVA anunțată de Guvern”, au declarat pentru EVZ oficiali ai companiei. În cazul Ford, reducerea este vizibilă pe site, unde producătorul a afișat noile prețuri, cu TVA de 20%.

Retailerii s-au grăbit să aplice reducerea TVA în special la promoții, marfa de care doresc să scape de pe rafturi. Cataloagele Carrefour, de exemplu, includ prețul inițial, prețul la promoție și prețul promoțional după ce se aplică și reducerea TVA. Cora, ca și Auchan, ne asigură pe site-urile proprii că reducerea TVA se va regăsi la raft. La fel procedează ceilalți retaileri. De altfel, în majoritatea magazinelor, reducerea TVA, care presupune o scădere de preț minimală, de 3%, s-a suprapus peste perioada lichidărilor de stocuri, unde discounturile urcă și până la 50%, așa că scăderea din TVA va fi greu de observat.

Unii retaileri au lăsat însă, în mare parte, prețurile neschimbate și recunosc asta. Peste 95% dintre produse au prețurile neschimbate, acestea urmând a fi adaptate în perioada următoare în funcție de prețurile de la bursă.

Cele mai mari ieftiniri se vor vedea acolo unde scăderile de accize sunt cumulate cu cele de TVA, cel mai bun exemplu în acest sens fiind băuturile alcoolice, unde acciza scade de la 1000 de euro pe hectolitru la 750 de euro pe hectolitru. La această scădere de adaugă cea de TVA.