ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania SC Hewlett-Packard (HP) România a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 2.966.516 lei (aproximativ 665.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business.

Investigația a început în 2012, iar după analiza mai multor factori, Consiliul Concurenței a constatat că HP România a abuzat de poziția dominantă pe care o deținea, prin întreruperea înainte de termen și fără o justificare obiectivă, a unui contract prin care acorda partenerilor săi prețuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client important din segmentul business.

Acest contract era derulat prin intermediul a patru companii partenere: SC ISA SRL, SC KMP Vest SRL, SC S&T România SRL și SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA. Anularea de către HP România, cu cinci luni înainte de data expirării, a contractului în cauză și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu cei 4 parteneri s-a realizat fără nicio explicație din partea companiei dominante HP România.

"O companie care deține o poziție dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-și apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile și proporționale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienților și concurenței. Conform normelor europene în domeniul concurenței, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În perioada 2007-2011, HP România a deținut o poziție dominantă pe piața imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piață fiind de peste 80%. Investigația a fost declanșată în 2012, în urma unei plângeri.