ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la 1 mai 2015 a intrat în vigoare legea prin care barmanii, ospătarii sau coafezele sunt obligaţi să declare bacşişurile. ANAF a anunţat că orice încălcare a acestei legi va fi aspru pedepsită. Din acest motiv s-a ajuns uneori la situaţii comice. Deputatul Bogdan Diaconu a publicat pe pagina sa de Facebook un bon fiscal de 0,01 lei. Bonul a fost emis la un mic magazin din Cluj-Napoca.

"Lupta ANAF cu evaziunea a ajuns la apogeu: bon fiscal pentru 0,01 lei, adică un ban în lei vechi. Acum suntem siguri că nu se mai fură în România și că s-a făcut dreptate. Între timp, recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție unde există o sentință definitivă trenează. Acolo e vorba de milioane de euro, așa că mai putem aștepta. Bine că ANAF i-a prins pe cei cu bacșișul...", a scris preşedintele Partidului România Unită pe reţeaua de socializare.

Conform unei analize făcute de Ziarul financiar, chelnerii câştigă 1 miliard de lei pe an din bacşişuri. În Bucureşti, un barman cu experienţă câştigă între 3.000 de lei şi 4.000 de pe lei pe lună, dar mai bine de jumătate din sumă vine din bacşişuri şi comisioane. 

Din calculele guvernului, impozitarea bacşişului va aduce la bugetul de stat doar anul acesta peste 150 de milioane de lei. Iar în următorii 3 ani, peste 1 miliard de lei.