Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, a declarat, luni, că, în următorul an, prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%, informează Agerpres.

El a precizat că premierul Viorica Dăncilă a primit o adresă de la ANRE care constată că din 2013 prețul gazelor a crescut cu 75%.

„Chiar azi am primit o adresă de la președintele ANRE - bineînțeles doamna prim-ministru și spre știință și mie - prin care ni se spune că situația nu e deloc roz. La 1 august urmează o creștere - pentru că așa e legislația - de 4% a prețului la gaze. (...) Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producția românească și atunci își permit ca un preț de producție de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte își ia și statul român, pentru că e acționar în amândouă. De ce? Pentru că așa au înțeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim prețul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producția și să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar și la export, dar la un preț mai mic”, a spus Vâlcov, la Antena 3.

Acesta susține că legislația permite Guvernului să intervină pentru a regla prețul gazelor „pentru maxim trei ani".

„Constatând că din 2013 până azi prețul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinței acestor două entități de a obține profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat și ne-a trimis această adresă și ne întreabă ce să facem pentru că există lege (...) și legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situație, poți să intervii ca guvern și pentru maxim trei ani de zile să reglezi prețul astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Și acest lucru la recomandarea pe care și eu o s-o fac și o s-o susțin - și sunt sigur că în această direcție vom merge - în următorul an de zile prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%", a adăugat Vâlcov.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews