Un preot ortodox a pus bazele unei cooperative care vinde produse tradiționale românești dovedind că supermarketurile pot fi învinse: Nimeni nu poate reuși dacă nu reușesc toți
Adunați în jurul preotului din satul Tibru (Alba), mai mulți fermieri și mici producători agricoli din Ardeal au decis să nu mai reprezinte doar o verigă neînsemnată pentru lanțurile de supermarketuri și s-au coalizat într-o cooperativă, scrie pressone.ro.
Iată câteva din produsele pe care le au la vânzare: zacuscă cu gălbiori, sirop de păpădie sau soc, dulceață de pepene galben, dulceață de cireșe amare, hribi în saramură, smântână din lapte de bivoliță, pită pe vatră bătută de Sântimbru, dulceață de ardei iute și de ceapă, gem de măceșe, gem de coarne, gogonele murate, prăjituri de casă, brânzeturi de Țaga, păstrăvi vii de la Mitică, uleiuri de in și de rapiță presate la rece.
La Bunătățuri românești, totul e pe gustate, spun femeile care se ocupă de clienți. De la pecia adusă din Sălaj, până la maioșul de Câmpeni.
„Toată lumea caută pentru copiii lor mâncare cât mai sănătoasă. Nici nu se compară ceea ce găsiți aici cu produsele din supermaketuri. Brânza e din lapte-lapte, nu din prafuri, și acesta e doar un exemplu", suntem informați.
Cooperativa Agricolă Horticolă Alba are 45 de membri, însă doar 17 dintre ei au susținut, după un studiu de cost, oportunitatea deschiderii unui magazin în Alba Iulia.
Preotul ortodox din satul Tibru, Tudor Man, e inițiatorul acestei asocieri și președintele Consiliului de Administrație al CAHA.
Ideea i-a venit în 2011 și a rafinat-o ulterior, când a înțeles cum funcționează modelul în Occident. Acum e convins că viitorul agriculturii românești stă în această formă de asociere.
A pornit la drum în urmă cu 5 ani, alături de câțiva prieteni.
„Fiecare avea o mică cultură pe ceva. Ce-ar fi dacă? Hai să facem asta! Hai! În toamnă am înființat cooperativa, cu cinci membri fondatori, asociați. Am pornit-o, dar nu era prea mare sprijin din partea autorităților, din partea Programului Național de Dezvoltare Rurală.
Nu înțelegea nimeni acea structură de lanț scurt: adică tu primești niște fonduri, înființezi o afacere agricolă, cultivi ceva sau crești niște animale. Pe urmă, succesiunea naturală implică să-ți faci o mică structură de procesare, apoi să comercializezi", spune Tudor Man.
„Nimeni nu poate reuși dacă nu reușesc toți", aceasta e deviza CAHA. Scopul său e de a-i asocia pe micii producători și de a le potența puterea de reprezentare și de comercializare.
"Am lucrat ceva timp cu magazinele mari și am ajuns din păcate să fim condiționați de anumite prețuri, care nu ne avantajau și nu ne încântau producătorul nostru. Astfel, am luat atitudine și am realizat acest magazin cu ajutorul membrilor cooperativei. Nu am accesat fonduri și nici credite pentru el", a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Man, președintele Cooperativei Agricole Horticole Albă.
Un alt motiv pentru care producătorii agricoli au considerat necesară o astfel de investiție a fost și promovarea produselor tradiționale românești, mai ales că acestea, în pofida unui preț mai mare, sunt de calitate.
"Produsul nostru autentic are alt gust, altă calitate. Românul trebuie să înțeleagă că susținând producătorul român susține economia țării. De aceea am ales și această denumire a magazinului -Bunătățuri Românești- tocmai pentru a ne detașa de tot ce înseamnă importuri", a mai spus Tudor Mân.
Pentru viitor, conducerea Cooperativei Agricole Horticole Alba și-a propus să înființeze și un depozit de colectare local, precum și să extindă lanțul de magazine.
Pe același subiect

Asociația Pro Consumatori: Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc. 9 din 10 tipuri de iaurt conțin lapte praf

Asociația Pro Consumatori: Numai două mărci de lapte conțin lapte nestandardizat, fără a fi prelucrat

Ton radioactiv în România! Una din două conserve de ton are în compoziție pește contaminat cu Cesiu 137

Banalii pufuleți, otravă pentru sănătate. Medic: Dacă vrei să-i cumperi copilului tău niște diabet cu mai puțin de 1 leu, o punguță de pufuleți este alegerea ideală!

Recomandările experților Asociației Pro Consumatori în privința produselor tradiționale de pe masa de Paști! Ce reguli trebuie respectate pentru a cumpăra produse alimentare de calitate

Lista neagră a instituțiilor care oferă credite rapide. Cele 4 credite pe care NU ar trebui să le iei niciodată
Recomandările noastre

HOLD UP PLUS și ACEASTA NU ESTE O CONSPIRAȚIE - cele mai căutate, interzise și disputate filme documentare despre PLANDEMIE și MAREA RESETARE - traduse în ROMÂNĂ

Merkel a anunțat la Consiliul European că la vară iese pașaportul digital UE! ROMÂNIA pe o listă a Pașapoartelor de vaccinare. „O amenințare kafkiană la adresa libertății noastre și o vacă pentru industria birocrației. Comisioane, specialiști, servicii!”

Brâncuși batjocorit la infinit de Ministerul Culturii. Coloana lui Brâncuși doborâtă de Ziua lui pe două capre la Muzeul Țăranului Român într-o „expoziție” de 218.099,44 euro din cadrul programului RO-CULTURA: Mirrors of Brâncuși

Atacul la Brâncuși este un atac la adresa națiunii române, a frumosului și credinței. Este un atac al urâtului și necredinței. „Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Când sentimentul religios scade urmează o decadență.” INTERVIU
Secțiuni: Consumator
Subiecte: Alimentație sănătoasă Gândit în România Producători români Producători români de fructe şi legume
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)