ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul la gaze ar putea crește de la 1 iulie. Președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, susține că tarifele ar putea fi adaptate la rata inflației.

"Prețul gazelor livrate populației, care în general se decide la începutul fiecărui trimestru, nu a fost stabilit încă, dar este posibil să fie indexat cu inflația de la 1 iulie.(...) În acest moment, reevaluăm datele transmise de operatori. Cererile lor sunt justificate parțial. Solicitările acestora sunt însă foarte mari", a declarat președintele ANRE, Petru Lificiu, potrivit B1 TV.

Dacă tarifele la gaze ar adaptate la rata inflației, oamenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru factura la gaze. Precizarea șefului ANRE  a fost aspru criticată de specialiștii în energie.

 "Cum aș putea să văd eu un astfel de gest decât ca o dovadă de incompetență guvernamentală. Dacă domnul Cioloș nu s-a gândit niciodată că energia se conduce după niște reguli speciale și că îi trebuie un consilier de stat pentru energie. Deci o administrație proastă este o administrație scumpă. Dacă noi ne aranjăm și bugetul nostru din bucătărie în condiții proaste, și pe noi o să ne coste foarte mult propriul nostru buget, darăminte un buget național care reclamă niște competențe care depășesc ordinul unui agricultor care, ca premier, are doar bunăvoință. Capacitate și competență nu prea", a explicat Tudor Popescu, specialist în energie.

GDF SUEZ Energy România, unul din cei mai importanți furnizori de gaze din România, a cerut ANRE majorarea prețului gazelor livrate populației cu 20%, de la 1 iulie, după cum a precizat directorul general al companiei, David Yvonnick.