Fasole bătută cu benzoat de sodiu, salata de humus cu sorbat de potasiu sau maioneză cu gumă de xantan. Ce conțin de fapt alimentele de post pe care românii le cumpără de la supermarket

Specialiștii în alimentație anunță că doar 10% din produsele de post nu conțin aditivi alimentari, cunoscuți publicului ca celebrele "E-uri". Datele reies dintr-un studiu comandat de Asociația Pro Consumatori.
31 de aditivi de tip "E-uri" au fost descoperiți de specialiștii celor de la Protecția Consumatorilor în alimentele de post testate în cadrul campaniei "să învățăm să înțelegem eticheta".
Obiectivul studiului a fost prezentarea posibilelor efecte ale aditivilor asupra sănătății consumatorului. Printre produsele testate de APC s-a numărat fasolea bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric, salata de Humus cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric, fulgi pentru piure de cartofi cu metabisulfit de sodiu sau sosul de maioneză cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar.
Potrivit studiului, 24 din cei 31 de aditivi pot fi periculoși organismului. Cu toate acestea, specialiștii în nutriție se arată sceptici față de rezultatele studiului:
"Acest mit că E-urile ar fi dăunătoare sănătății, nu se susține deloc. Există anumite E-uri, anumiți aditivi, care pot deveni riscuri pentru sănătate, dar în momentul în care aceste riscuri sunt dovedite științific, E-ul respectiv e scos de pe listă. E înseamnă acceptat în UE. Nu sunt ei toxici în mod direct, ci pot ascunde o calitate slabă a celorlalate ingrediente. De exemplu un potențiator de aromă poate ascunde sau poate da un gust bun unei rețete pe care altfel nu ai fi putut să o mănânci. Vorbim acolo de o proteină de soia, poate de uleiuri vegetale de proastă calitate”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, pentru B1 TV.
Cât despre cele mai sănătoase mâncăruri pentru post.
"O persoană care dorește să țină post ar trebui să pornească de la alimentele de bază, alimentele naturale și să își construiască propriile rețete folosind mai puțin alimentele din supermarket care au etichetă de aliment de post”, adaugă acesta.
31 de aditivi de tip "E-uri" au fost descoperiți de specialiștii celor de la Protecția Consumatorilor în alimentele de post testate în cadrul campaniei "să învățăm să înțelegem eticheta".
Obiectivul studiului a fost prezentarea posibilelor efecte ale aditivilor asupra sănătății consumatorului. Printre produsele testate de APC s-a numărat fasolea bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric, salata de Humus cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric, fulgi pentru piure de cartofi cu metabisulfit de sodiu sau sosul de maioneză cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar.
Potrivit studiului, 24 din cei 31 de aditivi pot fi periculoși organismului. Cu toate acestea, specialiștii în nutriție se arată sceptici față de rezultatele studiului:
"Acest mit că E-urile ar fi dăunătoare sănătății, nu se susține deloc. Există anumite E-uri, anumiți aditivi, care pot deveni riscuri pentru sănătate, dar în momentul în care aceste riscuri sunt dovedite științific, E-ul respectiv e scos de pe listă. E înseamnă acceptat în UE. Nu sunt ei toxici în mod direct, ci pot ascunde o calitate slabă a celorlalate ingrediente. De exemplu un potențiator de aromă poate ascunde sau poate da un gust bun unei rețete pe care altfel nu ai fi putut să o mănânci. Vorbim acolo de o proteină de soia, poate de uleiuri vegetale de proastă calitate”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, pentru B1 TV.
Cât despre cele mai sănătoase mâncăruri pentru post.
"O persoană care dorește să țină post ar trebui să pornească de la alimentele de bază, alimentele naturale și să își construiască propriile rețete folosind mai puțin alimentele din supermarket care au etichetă de aliment de post”, adaugă acesta.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Lista COMPANIILOR STRĂINE din România cu cifre de afaceri uriașe care au raportat la final de an profit brut ZERO și, implicit, pierderi

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

OCULTA MONDIALĂ ARE ACUM UN NUME - SECTA BANCARĂ TIBETANĂ. OLIGOPOLUL: Cum conduc marile companii multinaționale lumea (II). Pepsi Cola și Coca Cola se ”joacă” de-a concurența?

Asociația Pro Consumatori: Numai două mărci de lapte conțin lapte nestandardizat, fără a fi prelucrat

România are cel mai ridicat preț al energiei electrice din UE

SECREȚIE DE MUSCĂ ÎN BOMBOANELE KINDER. Europenii consumă chiar acum excrețiile unor insecte fără să știe. Bomboanele de ciocolata cu lapte de la Kinder sunt cerate cu un aditiv care se obține din rășina unei muște verzi. FOTO / VIDEO cu E904
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)