ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Bratislava a avut loc Summitul Consumatorului, unde liderii Grupului de la Vișegrad au obținut promisinea Uniunii Europene ca se vor rezolva temerile referitoare la standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în est, față de cele din vest.

La această reuniune, Vera Jourova, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare în UE.

Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, alături de Vera Jourova și comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, și-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE că nu sunt induși în eroare de ceea ce cumpără — dar fără a se angaja că produsele ar avea aceleași ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanții Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporațiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieței libere și al concurenței, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Unele companii, cum ar fi Bahlsen și Pepsi, au reacționat la critici schimbându-și produsele, astfel încât să aibă aceleași ingrediente în toată Europa. Însă compania germană Dr. Oetker a pus o etichetă pe care scrie "ediție specială" la pizza pe care o vinde în Europa de Est, care are cinci bucăți de mozzarella față de șapte în Austria.
 
Autoritățile din România, prezente la Summitul Consumatorului de la Bratislava, s-au implicat în clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiți, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Potrivit documentului, preluat de Agerpres, experții români vor lucra împreună cu europarlamentarii pentru reglementarea domeniului.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: "Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea".