ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a lăudat modul în care au intervenit autoritățile după furtuna violentă care a lovit vestul țării duminică seara, însă a criticat compania de utilități Enel, care are operațiuni în zonă.

„Prima concluzie: mobilizare exemplară la nivel de structuri ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naționale, ale sistemului de sănătate din Timiș. Din păcate, așa cum știți, au fost cinci decese. Mesajul – foarte bun pentru toată lumea, cu o singură excepție: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate așa ceva. Și astăzi încercau să explice că ei fac tot ce pot și că muncesc, dar că mai durează câteva zile. Nu se poate așa”, a spus premierul.

În urma furtunii au murit 8 ani, iar circa 140 de persoane au fost rănite. Aproape jumătate de milion de consumatori au rămas fără electricitate după evenimentul meteorologic extrem.

„Echipele E-Distribuție Banat și ale contractorilor au intervenit din cursul zilei de ieri, în timpul nopții și în cursul zilei de astăzi, astfel că a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 130.000 de clienți, aproximativ 60% din numărul estimat de clienți pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condițiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat.

În prezent se află la intervenții 57 de echipe ale E-Distribuție Banat și 16 ale firmelor contractoare. Acestea au ca prioritate intervenția la avariile înregistrate pe liniile de înaltă și medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienți. Condițiile meteo severe, cu vânt de peste 90 km/h, și peste 100 km/h în unele cazuri, au dus la avarii inclusiv la stâlpi de beton și de metal, în special în județul Timiș, dar și în Caraș Severin, Hunedoara și Arad”, arată Enel într-un comunicat transmis luni, prezentând situația de la ora 14.00.