ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Creditele „prietenoase”, obținute în doar câteva ore, fără adeverințe de salariu sau alte garanții, s-au dovedit a fi un coșmar pentru mulți români.

Adevarul a analizat câteva dintre practicile folosite de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) pentru a-i momi pe cei aflați în căutari de credite rapide.

IFN Ferratum
Această instituție financiară arată cât de simplu e să iei un credit rapid, dar are o dobândă anuală efectivă (DAE) de peste 7000% pe an. De exemplu, o persoană care ia un credit rapid în valoare de 1400 de lei va plăti, în termen de 62 de zile, o sumă totală de 2.398 de lei.

Mozipo
O altă instituție financiară cu un DAE uriaș este Mozipo, care anunță că oferă împrumut pe loc, însă cu o dobândă anuală de 1341%.

Viva Credit
La 100 de lei împrumutați pentru o lună, DAE este de 4114% pe an și scade la perioade mai lungi ale împrumutului. Pentru a convinge clienții, cei de la VIVA Credit fac și o paralelă cu alte servicii ale căror costuri nu au relevanță dacă sunt exprimate în costuri anuale. Spre exemplu, dacă mergem la film: ”cu siguranță ați fost la un film la cinema pentru care ați plătit măcar 20 lei pentru aproximativ 2 ore și v-ați simțit foarte bine și a fost o seara placută. Cu ce v-ar fi ajutat dacă prețul biletului era afișat la aprox. 22.000 lei/an (incluzând un bilet la toate reprezentațiile acelui film pe o perioadă de un an de 3 ori/zi)?”.

Provident
Provident le promite clienților că dobânda anuală efectivă nu va trece de 104,63%. Totuși, se menționează și că ”DAE nu este un indicator relevant, întrucât nivelul acestuia este influențat în mod categoric de perioada de rambursare și de periodicitatea plăților”. Este un alt fel de a spune că, de fapt, pentru client contează cât ia și cât dă înapoi și că n-ar trebui să-l intereseze nivelul dobânzii. Bineînțeles că acest indicator este relevant pentru un client, arată adevarul.ro, mai ales când nu își poate acoperi ratele și va continua să plătească aceste dobânzi.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews