ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conținut și îmblânzește sancțiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte.

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate abrogă articolul potrivit căruia produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma "Conține lapte praf în proporție de _%".

În forma adoptată de Camera Deputaților, producerea, expunerea spre vânzarea și/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, fără ca producătorilor sau comercianților să le fie și retrasă timp de 6 luni autorizația de funcționare, așa cum prevede legea în vigoare.

De asemenea, a fost abrogată prevederea referitoare la obligativitatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale de a iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt și a produselor lactate românești.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.