Problema standardelor duble ale calității produselor alimentare vândute în Europa de Est revine pe agenda Uniunii Europene la început de an. Astfel, marile lanțuri de magazine retail vor fi atent monitorizate de Comisia Europeană, ce va lansa o nouă campanie de testare a produselor alimentare în 16 țări ale Uniunii Europene, anunță  Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen, citat de agrointel.ro.

Potrivit sursei citate, campania va fi lansată în luna mai, iar Comisia Europeană ar urma să aloce aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autoritățile statelor membre să verifice produsele alimentare. În plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioară.

„Comisia Europeană tratează cu foarte mare seriozitate problema standardelor duble privind calitatea produselor alimentare și a elaborat un plan de acțiune detaliat”, a anunțat Vera Jourova, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul Comisiei Europene.

„Protocolul comun de testare ar trebui să fie gata până în luna aprilie. În luna mai, ar urma să fie lansată o campanie de testare, cu participarea a cel puțin 16 țări (selectate pe criterii geografice și de mărime). Testele vor include formarea unui coș comun de produse comercializate în cele mai multe dintre statele membre; vor fi efectuate verificări privind compoziția chimică și gustul. Sperăm să prezentăm primele rezultate înainte de sfârșitul anului 2018”, a precizat Vera Jourova.

În urmă cu câteva luni, țări precum Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria au criticat mai mulți producători mari de alimente, afirmând că nu este etic ca produse vândute sub aceeași marcă să aibă o calitate inferioară în Europa de Est. 

În vara anului trecut,și Ministerul Agriculturii din România a efectuat teste asupra unor alimente. Astfel, Inspectori ai Ministerului Agriculturii au recoltat, în perioada 19-26 iunie 2017, 29 de probe din alimente furnizate de magazine din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard.

Din aceste 29 de probe, la nouă au fost identificate diferențe calitative, mai exact diferențe cu privire la valoarea energetică, conținutul de proteină – carne, sau de grăsimi.

Ce se întâmplă cu corpul tău când mânânci alimente modificate genetic


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews