ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Explozia care a avut loc marți la terminalul de gaze Baumgarten din Austria a strânit panică pe piața europeană, apărând ipoteza izbucnirii unei crize energetice prin sistarea furnizării de gaze. De altfel, prețurile pe piața gazelor naturale au explodat, în Marea Britanie atingând chiar un record al ultimilor 4 ani.

Din fericire, efectele acestui incident nu vor fi resimțite și în România. Cel puțin așa a afirmat ministrul Energiei, Toma Petcu, după o întâlnire cu principalii operatori de gaze naturale din țară.

„Toți factorii prezenți în întâlnire au fost de acord ca evenimentul din Austria nu se va resimți pe piața energetică românească", se arata într-un comunicat al ministerului, conform B1 TV.

„Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului și a trecerii în noul an toți operatorii își îndeplinesc atribuțiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează și distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost ca întregul lanț de aprovizionare cu gaze funcționează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiți să asigure consumurile mai mari specifice sfârșitului de an", a declarat ministrul Petcu.

Mai mult, ministerul a precizat că în această perioadă consumul mediul zilnic al României este cu circa 10 milioane de metri cubi de gaze naturale mai mic decât estimarea pentru luna în curs.