Orange România a primit o AMENDĂ de 14 milioane de euro de la Consiliul Concurenței. Gigantul francez anunță c-o va contesta
Consiliul Concurenței a sancționat Orange România cu amendă în valoare de 64,91 milioane lei (aproximativ 14 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă. Orange a anunțat că va contesta decizia.
Orange România susține că a fost sancționată de Consiliul Concurenței pentru că a stopat practicile înșelătoare ale unui furnizor de servicii și anunță că va contesta amenda prin toate mijloacele legale, potrivit unui răspuns transmis de operatorul telecom, la solicitarea Agerpres.
„Orange România a fost sancționată de către Consiliul Concurenței pentru reacția legitimă și justificată de a stopa practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii. Reamintim că demersurile de stopare a comportamentelor frauduloase reprezintă o practică recomandată și aplicată în România și la nivel european", spun reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, Orange va folosi toate mijloacele legale pentru a contesta această sancțiune.
„Respectul pentru client și lege sunt principii fundamentale ale activității Orange. Suntem hotărâți să ne protejam în mod legal clienții ori de câte ori interesele acestora vor fi afectate. Orange va folosi toate mijloacele legale pentru a contesta această sancțiune', se mai arată în răspunsul remis AGERPRES.
Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții Orange.
Simplus Invest SRL este un integrator, adică o companie care intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Pentru a-și desfășura activitatea, integratorii încheie contracte cu clienți (companii care vor să transmită mesaje comerciale) și cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.
Mesajele comerciale au ca obiect atât transmiterea de mesaje publicitare (ex.: sunt puse la dispoziția clienților informații referitoare la produse sau servicii sau se facilitează participarea la campanii promoționale), cât și efectuarea de plăți (ex.: descărcare jocuri, televoting, plată parcare, donații etc.).
„Accesul la rețeaua Orange este indispensabil pentru integratori în vederea comercializării propriilor produse, întrucât Orange deține cel mai mare număr de utilizatori pe piața de telefonie mobilă, iar beneficiarii doresc să aibă acces la toți acești utilizatori'', se arată într-un comunicat al Consiliului.
În cadrul investigației, Autoritatea de Concurență a constatat mai multe fapte ale Orange prin care a limitat accesul Simplus la rețeaua sa, cum ar fi: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.
„Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeua sa", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte. Acțiunile Orange au diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ cinci ori.
Autoritatea de Concurență va informa Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) cu privire la disfuncționalitățile identificate în cadrul investigației pe piața analizată, în vederea analizei oportunității impunerii de măsuri în acest domeniu de activitate.
Consiliul reamintește că a derulat mai multe acțiuni pe piața telecomunicațiilor, ceea ce a dus la o piață concurențială oferind produse și servicii la prețuri rezonabile și un grad mare de penetrare în rândul populației. Astfel, Consiliul Concurenței a sancționat, în 2011, companiile Orange cu 34,8 milioane euro și Vodafone cu 28,3 milioane euro pentru abuz de poziție dominantă. Cele două companii au contestat sancțiunile, în cazul Orange instanța supremă menținând decizia Consiliului Concurenței, iar cazul Vodafone se află pe rol.
Consiliul Concurenței a mai derulat două investigații piața comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă privind fixarea prețului de revânzare, împărțire a pieței și instituirea unor obligații de neconcurență între trei operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote) și distribuitorii acestora. În urma implementarii angajamentelor asumate de companiile implicate, au fost elaborate criterii transparente și nediscriminatorii pentru selecția distribuitorilor și sub-distribuitorilor, restabilindu-se mediului concurențial.
De asemenea, o influență majoră în vederea îmbunătățirii climatului concurențial a avut-o implementarea angajamentelor de nediscriminare internă pe care și le-au asumat principalii operatori mobili (Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS) în cadrul investigației derulate de Consiliul Concurenței privind serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale rețelelor de comunicații electronice operate de fiecare dintre aceste companii.
Consiliul Concurenței spune că monitorizează atent piețele de comunicații electronice, urmârind nu numai evoluția și comportamentul operatorilor de pe piață, ci și cadrul legal, în strânsă cooperare cu ANCOM, autoritatea de reglementare. Astfel, propunerile Autorității de Concurență în 2012, în contextul licitației de spectru pentru alocarea frecvențelor în benzile de 800, 900, 1800 și 2600 MHz, au condus la o îmbunătățire a concurenței pe această piață, în special prin creșterea numărului de operatori (de la trei la patru).
Tot în gama aspectelor benefice unui mediu concurențial, din datele statistice, rezultă o creștere a numărului de portări, ceea ce indică sensibilitatea obiceiului de consum al clienților de servicii mobile (aspect relevant și pentru serviciile de telefonie la punct fix), atât la factorul preț, cât și la calitatea și diversitatea serviciilor.
Intervențiile Consiliului Concurenței pe piața telecomunicațiilor, în 20 de ani de activitate, au generat consumatorilor economii de aproximativ 575 milioane euro, arată studiul privind impactul politicii de concurență, realizat de Academia de Studii Economice din București (ASE).
Secțiuni: Consumator Economie
Locații: București
Organizații: Consiliul Concurenței Orange
Tip conținut: Știri
Pe același subiect

Asociația Pro Consumatori: Numai două mărci de lapte conțin lapte nestandardizat, fără a fi prelucrat

Asociația Pro Consumatori lansează campania de informare „Stop 5G” pentru a atrage atenția asupra pericolelor aplicării tehnologiei 5G. Asociația afirmă că tehnologia 5G este testată pe românii din București și Florești

15 ani de când românii au devenit cobai, în urma unei legi aberante. Cum ni s-a băgat pe gât sarea iodată

Ton radioactiv în România! Una din două conserve de ton are în compoziție pește contaminat cu Cesiu 137

Lidl vinde în România produse la preț dublu față de Marea Britanie. Explicația retailerului

Asociația Pro Consumatori: Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc. 9 din 10 tipuri de iaurt conțin lapte praf
Comentarii de pe facebook
Recomandările noastre
Irlandezul Peter Hurley, la Vaslui: Pentru mine, a fi român înseamnă o construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani

Portretul real al lui Iuliu „Tom” Maniu, „spionul patriotic”. Caracterizarea necruțătoare pe care i-a făcut-o Patriarhul Miron Cristea

Istoricul Marius Oprea: De ce mă aflu la Periprava. În chilia părintelui Iustin Pîrvu am învățat că nu trebuie să renunț, pentru că morții așteaptă o cruce la căpătîi și o lumînare aprinsă, pentru a urca în lumea sfinților, oriunde îi găsim

Jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, interviu despre situația bisericească din Ucraina: Istoria Bisericii ne învață că tot ce a fost de la oameni și nu de la Dumnezeu s-a risipit

Un studiu teribil despre sexualizarea copiilor din lumea de azi. Esența răului: sexul cu copii a devenit big bussines în America

De Ziua Independenței României, Alianța USR/PLUS și-a lansat „Manifestul pentru Europa”. Documentul susține crearea unei identități europene, migrația controlată și noi instituții suprastatale. Copiii ar urma să învețe despre „Istoria Europei”

To be or not to be

1 Decembrie: Nouă personalități ne oferă 100 de motive pentru care să credem în România!

Generația Unirii, secerată în închisorile comuniste

Prof. Dan Dungaciu: „Identitatea va reconfigura spațiul politic din zona euro-atlantică și nu numai. Să ignori chestiunea identitară în România, în acest moment, mi se pare o iresponsabilitate”

De ce se împușcă adolescenții americani? Răspunsul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa
Karl Marx nu s-a născut în Orientul European

Prima oră de război cu Rusia și zilele numărate ale dolarului ca monedă-cheie. ULTIMA PARTE. România și posibilul viitor război: premise, mize și o singură soluție. Pacea

Un moment istoric: trecerea protestelor #rezist de la raportul de drept la raportul de forță

Gregorian Bivolaru confirmă: ”Dacian Cioloș a PRACTICAT yoga în cadrul școlii MISA” (VIDEO)

Roșu și negru

Roșu și alb

Declarația de la Paris.Apel împotriva TIRANIEI birocrate, corecte politic și multicultural imperiale: Europa în care putem crede. Sever Voinescu: Un document ce spune adevăruri mari și periculoase pentru aceste timpuri
Vrei să crești un copil ascultător? Un psiholog american reputat explică: Secretul e în ATITUDINE. Fii concis, expune CLAR și calm ce așteptări ai de la copil și mai ales nu te coborî la nivelul lui

Analiza discursului șefului SRI, Eduard Hellvig, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Patria a priori, dar patria cui?

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș. Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)

Colțul Anacronic: Wall Street și Revoluția bolșevică. Demonstrația impecabilă a faptului că bancherii internaționali au finanțat Revoluția bolșevică
Ce sunt „fake news”? Despre ce e vorba în scandalul „știrilor false”
Ministrul de Externe se adaugă personalităților care citesc și distribuie știrile ActiveNews. Mulțumim!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)