ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a recunoscut oficial că există un dublu standard, în țările Uniunii Europene, în cazul alimentelor.

Parlamentarii scriu într-un raport că anumite produse, deși au același ambalaj și același ingrediente înscrise, au în realitate compoziții diferite. 

Documentul ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui an și ar putea să le impună producătorilor să recunoască diferențele. Va fi concepută și o listă neagră a companiilor care schimbă rețeta în funcție de stat.

„Comercianții vor fi obligați să anunțe faptul că același produs va avea o compoziție diferită, în țări diferite. În al doilea rând, crearea unei liste negre pe care să fie incluși toți producătorii care practică dublul standard”, a declarat Raluca Daneș, avocat Tribuna Consumatorilor, la Pro TV .

„Această listă neagră trebuie foarte bine argumentata și dată publicității fără dar și poate”, spune Bogdan Pandelică, președintele ANPC.

În raport, parlamentarii au detaliat modurile în care marile companii și-au vândut produsele, cu același ambalajat, dar conținut diferit, în funcție de țară. De multe ori, erau schimbate aromele și chiar ingredintul principal sau gramajul. Au fost cazuri în care inițial, pe piață a apărut un produs cu o calitatea superioară, iar pe parcus producătorii au schimbat rețeta și au introdus ingrediente mai ieftine.