Parlamentul European a recunoscut oficial că există un dublu standard, în țările Uniunii Europene, în cazul alimentelor.

Parlamentarii scriu într-un raport că anumite produse, deși au același ambalaj și același ingrediente înscrise, au în realitate compoziții diferite. 

Documentul ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui an și ar putea să le impună producătorilor să recunoască diferențele. Va fi concepută și o listă neagră a companiilor care schimbă rețeta în funcție de stat.

„Comercianții vor fi obligați să anunțe faptul că același produs va avea o compoziție diferită, în țări diferite. În al doilea rând, crearea unei liste negre pe care să fie incluși toți producătorii care practică dublul standard”, a declarat Raluca Daneș, avocat Tribuna Consumatorilor, la Pro TV .

„Această listă neagră trebuie foarte bine argumentata și dată publicității fără dar și poate”, spune Bogdan Pandelică, președintele ANPC.

În raport, parlamentarii au detaliat modurile în care marile companii și-au vândut produsele, cu același ambalajat, dar conținut diferit, în funcție de țară. De multe ori, erau schimbate aromele și chiar ingredintul principal sau gramajul. Au fost cazuri în care inițial, pe piață a apărut un produs cu o calitatea superioară, iar pe parcus producătorii au schimbat rețeta și au introdus ingrediente mai ieftine.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews