ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Este binecunoscut faptul că aditivii alimentari (E-urile) sunt nelipsiţi din orice mâncare. Cei de la Carrefour au reuşit ca la prăjitură de doar 35 grame să folosească 20 de E-uri!
 
Prăjitura maca proprie Carrefour nu se produce în România, ci în Bulgaria. Pe rafturile din ţara noastră este comercializată în trei modele mini prăjiturele cu cremă și glazură.
 
lista completă a acestor E-uri, așa cum apare trecută pe ambalajul prăjiturii cu cremă cu aromă de vanilie și umplutura cu căpșune sub brandul Carrefour: 
 
Ingrediente: 
  
Făină albă de grâu, zahăr, ouă, glucoză, grăsimi vegetale hidrogenate, agenți de umezire (sorbitol (E420), glicerol (E422), propilen glicol (E1520)), emulsifianti (mono și digliceride ale acizilor grași (E471), esteri ai propan 1,2-diolului cu acizii grași (E477), săruri de sodiu ale acizilor grași (E470), lecitină din soia (E322)), agenți de afânare: (difosfat disodic (E450), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat de amoniu (E503)), conservant (sorbat de potasiu (E202)), sare, aromă (vanilie), corector de aciditate (acid citric (E330)). 
  
Cremă cu aromă de vanilie 11% - grăsimi vegetale rafinate, glucoză, lapte praf, agent de umezire (glicerol (E422)), emulsifiant (lecitină de soia(E322)), vanilină. 
  
Umplutura cu căpșune 11% - zahăr, căpșune 35%, agent gelatinizant (pectină (E440)), corector de aciditate (acid citric (E330)), conservant (sorbat de potasiu (E202), aromă (vanilie), colorant (acid carminic (E120)). 
  
Decor a€“ zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, lapte praf degresat, cacao pudra, emulgator (lecitină de soia (E322)), vanilină, conservant (sorbat de potasiu (E202)). 
 
Propilen glicol (E1520) este unul dintre cele mai periculoase E-uri. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune în lucrarea "Biblia Alimentară" că E 1520 produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic. Mai mult, propilen glicolul creşte aciditatea din organism, provocând metabolismului probleme grave.
 
Lecitină de soia este un alt ingedient nociv folosit la această prăjitură. În cofetarii sau brutării (uneori și în bucătăriile restaurantelor) se folosește și în sosuri sau creme pentru a le face mai cremoase, pentru accelerarea cristalizării, pentru a evita stropirea, lipirea sau formarea cocoloaselor.