ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultima vreme au apărut în piețe, dar și pe marginea marilor drumuri naționale comercianți care se jură că vând pepene verde autohton, celebra "Lubeniță de Dăbuleni". Pentru a fi mai credibili, unii dintre ei au adus chiar bătrânele care să vândă pepenii, doar-doar, trecătorii vor fi convinși că vor cumpăra produse autohtone, de la țară.

Din păcate, realitatea este alta. Pepenii de Dăbuleni nu au apărut încă și va mai dura cel puțin două săptămâni până ce vor pleca spre piețe și târguri.

"Pepenii noștri nu au apărut încă. Cine spune că vinde lubeniță de Dăbuleni minte. Anul trecut, apăruseră chiar pe vremea asta, dar anul ăsta timpul a fost rău, a dat și piatra. Nu s-au copt. Probabil că pe la începutul lunii iulie vor apărea", a declarat pentru ActiveNews doamna Mihaela Croitoru, agricultor din Dăbuleni.

Cum recunoașteți un pepene de Dăbuleni?

"În primul rând, pepenii autohtoni au coadă, care trebuie să fie verde și cărnoasă(VEZI FOTO). Cei de import au coada tăiată, pentru că se usucă în răstimpul de la culegere și până ajung în piețele de la noi, așa că le-o taie special.


Dar soiurile noastre au cam dispărut, să știți. Acum se cultivă și la noi semințele aduse din Israel, din Grecia sau Turcia, pentru că se fac mai repede și dau mai multe fructe. Lubenițe din soiurile pe care le produceam noi aci la Stațiune nu prea se mai găsesc", ne-a explicat femeia.