ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) i s-a solicitat de către premierul Victor Ponta să verifice dacă facturarea în avans a populației pentru consumul de gaze este legală.

Cererea premierului vine in contextul în care francezii de la GDF SUEZ Energy România au schimbat modul de facturare prin emiterea trimestrială a trei facturi simultan.

"Vreau să vă rog să solicitați celor de la ANRE - nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului - să verifice, există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă. Să vedem dacă se încadrează în prevederile legale și în practica europeană", a spus Ponta, în ședința de guvern, conform Profit.ro.

GDF a anunțat, în primăvara acestui an, schimbarea modului de facturare. Astfel, o dată la trei luni, clienții primesc trei facturi de plată cu sumele care trebuie achitate în perioada următoare, respectiv o factură de regularizare a consumului aferent perioadei anterioare și a cărei scadență este cea mai apropiată față de data primirii și alte două facturi eliberate în baza consumului estimat pentru următoarele două luni, cu scadențele de plată aferente lunilor calendaristice pentru care au fost emise.

GDF SUEZ Energy România este principala filială a grupului ENGIE pe piața românească, care deține Distrigaz Sud Rețele, Distrigaz Confort, Alizeu Eolian și Brăila Winds, deservind aproximativ 1,5 milioane de clienți din 19 județe din sudul României și din București.