ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații PNL au depus la Senat un proiect de lege care prevede introducerea unei noi etichete pe produsele alimentare, de risc cardiovascular.

Potrivit propunerii legislative privind etichetarea produselor alimentare procesate, eticheta de risc cardiovascular va fi destinată produselor preambalate și ambalate, va avea formă dreptunghiulară și va avea trei culori, în funcție de riscul privind bolile cardiace.

Astfel, eticheta de culoare roșie va însemna că produsul alimentar are un risc ridicat privind bolile cardiovasculare, eticheta galbenă, un risc moderat, iar eticheta verde, risc scăzut.

Eticheta cu risc crescut va fi însoțită de mesajul: ”consumați numai ocazional”, eticheta cu risc mediu va preciza că există un risc moderat pentru consum, iar cea verde va fi însoțită de mesajul ”alegerea sănătoasă”.

Pentru etichetele roșie și galbenă, de risc crescut și moderat, se va preciza și elemental nutrițional de risc: grăsimi, grăsimi saturate, acizi grași trans, zahăr, sare. Aceleași reguli se vor aplica și pentru produsele care nu sunt preambalate sau ambulate.

În plus, dacă produsul alimentar conține mai multe elemente de risc cardiovascular, producătorul, respectiv vânzătorul are obligația de a aplica o etichetă distinctă pentru fiecare element de risc.

Producătorii au termen șase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a identifica produsele cu risc cardiovascular pentru consumator și de a eticheta aceste produse.