ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Introducerea pe piața națională, începând cu 1 iulie anul acesta, și comercializarea, de la 1 ianuarie 2019, a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâne sunt interzise, conform unui proiect de lege promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis. 

Comercianții vor putea pune în continuare pe piață pungi, chiar și de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic. Proiectul fusese adoptat, la mijlocul lunii martie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului. 

Astfel, începând cu 1 iulie 2018, va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. 

Începând cu 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi de asemenea interzisă. 

Interdicția vizează pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.  

Pe lângă interzicerea pungilor de plastic subțiri, noua regulă stabilește că operatorii economici care introduc pe piață ambalaje trebuie să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al ambalajelor.

Mai mult, comercianții vor trebui să aplice, pentru orice tip de ambalaj pentru transport, sistemul depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul în schimbul unei sume pentru acesta. Firmele vor fi obligate să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.