ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lunile trecute o ofertă a celor de la Lidl în legătură cu un sortiment de miere vândută în borcane de aproape un kilogram la un preț de 9,99 lei le-a atras atenția mai multor apicultori, care au acuzat de fals acest produs și au dus probe la laborator pentru a dovedi ce conține borcanul la promoție, anunță obiectivonline.ro.

Probele au fost prelevate de către Asociația Crescătorilor de Albine Timiș pe propria răspundere și, pe 3 februarie, au fost duse spre analiză la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Capitală.

Analizele au fost efectuate în intervalul 3-8 februarie, iar buletinul indică faptul că s-a primit un borcan de 900 grame, sigilat, cu informații furnizate prin etichetare, printre care și aceea că acel produs este ”miere polifloră” și că este ”garantat de Moș Costache”.

Mai mult, borcanul avea înscrisă pe etichetă și data de valabilitate – 24.11.2017, cu mențiunea că a fost produs de SC Apicola Costache SRL, Comuna Ion Roată, județul Ialomița, însă că este vorba despre un amestec de miere provenite din UE și din afara UE.

Rezultatul analizelor a arătat că proba analizată conținea în proporție de circa 76%  ”zahăr reducător, exprimat ca zahăr invertit”, iar aproape 3% ”zahăr ușor hidrolizabil, exprimat ca zaharoză”.

În prezent, borcanul de 900 grame de miere polifloră de la Moș Costache se vinde în Lidl cu 14,89 de lei.

UPDATE: Într-un comunicat trimis la redacția ActiveNews, reprezentații Lidl România spun că "informațiile și buletinele de analiză puse la dispoziția companiei Lidl România de către producătorul SC ApicolaCostache SRL, produsul „Miere polifloră – Moș Costache 900g” este conform cu parametrii legali. Produsul nu este un articol marca proprie Lidl și nu se regăsește exclusiv în magazinele Lidl. Pentru mai multe detalii despre produsul „Miere Polifloră - Moș Costache 900g”, vă rugăm să vă adresați producătorului SC ApicolaCostache SRL".