ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia celor de la Lidl de a modifica ambalajul unor produse grecești prin ștergerea crucii ortodoxe de pe biserici din insula Santorini nu a rămas fără urmări. 

Cardinalul ceh Dominik Duke este primul reprezentant al Bisericii Catolice care ia atitudine împotriva celor de la Lidl. Într-o scrisoare adresată amabasadorului grec la Praga, cardinalul spune că gestul de a șterge crucea este unul fără precedent și necivilzat.

„Acum este vorba doar despre falsificarea unor fotografii, dar există temeri că pe termen scurt se poate ajunge la înlăturarea crucilor reale de pe biserici. Civilizația europeană este compusă din mai multe ramuri, iar filosofia greacă este una dintre cele mai importante. Suprimarea libertății de exprimare este prioritatea pe care o au unii comercianți”, spune Duke.

În apărarea lor, cei de la Lidl Cehia au spus că „o parte a politicii noastre comerciale ca societate comercială internațională este păstrarea neutralității religioase și politice. Intenția noastră a fost să nu ofensăm pe nimeni și ne cerem scuze pentru situație. Produsele cu tematică grecească sunt vândute concomitent în multe țări europene, iar designul ambalajului a fost creat de o echipă internațională”. 

Imaginea bisericilor ortodoxe de pe insulă Santorini, devenită simbol pentru produsele Eridanous, nu este invenția Lidl. O putem găsi pe sute de produse distribuite la nivel mondial, multe sub branduri mult mai celebre decât Eridanous. 
  
Printre ele și două branduri internaționale, extrem de cunoscute românilor: Danone și Nestlé. Chiar dacă produsele celor două companii multinaționale nu au ajuns și pe piață din România, ambele au în portofoliu rețete de iaurt grecesc pe al căror ambalaj se regăsește aceeași imagine. Și tot fără cruci, la fel că în cazul produselor Eridanous. 

Imaginea bisericilor ortodoxe de pe insula Santorini a fost preluată pe bandă rulantă, putând fi găsită în diferite lanțuri de retail prezente în Europa. Și în cazul acestora, crucile au fost șterse. Pe lista apsr nume cunoscute precum Carrefour, Intermarche, Leclerc sau Tesco. 

Eliminarea crucilor a devenit un fenomen la scară mondială, putând fi întâlnit și în magazinele de din SUA, atât sub brand de producător (Stonyfield) cât și sub brand privat (Our Finest în Walmart), scrie portalul Brand privat.

Nu toate brandurile au recurs la ștergerea crucilor. Sunt și branduri care au ales să prezinte imagini reale pe produse, cu crucea ortodoxă. Este cazul retailerilor Colruyt, Aldi sau Sainsbury’s.

Lidl nu a procedat așa mereu. În martie 2015, crucea ortodoxă putea fi văzută pe ambalajul unui iaurt cremos, produs în Polonia pentru Lidl România, sub brandul privat Pilos. A fost ultimul an în care Lidl a prezentat simboluri religioase pe produsele sale. Perioada coincide cu afluxul de migranți musulmani către Europa.