Poliția Română transmite o serie de recomandări pentru retragerea banilor din bancomat, pentru ca oamenii să nu devină victime ale skimming-ului, care constă în copierea datelor de pe benzile magnetice ale cărților de credit.

De asemenea, alt mod de operare pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este „bucla libaneză” - un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru, avertizizează oamenii legii. Imediat apare un „binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.

Poliția Română recomandă posesorilor de carduri să nu lase la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul bancar, să anunțe banca în cazul în care își schimbă datele personale, iar dacă li se blochează cardul în bancomat, să nu ceară și să nu permită ajutorul nimănui, dar mai ales, să nu comunice codul PIN.

De asemenea, spun polițiștii, cei care scot bani din bancomat trebuie să acopere cu mâna formarea codului PIN, dar și să verifice autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus, iar acest lucru se poate verifica prin tragarea ușoară de tastatura bancomatului – în cazul în care este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.