ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.03/12:30 Compania Holzindustrie Schweighofer a trimis pe adresa redacției un drept la replică, pe care îl publicăm integral, în rândurile următoare:

Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România în convingerea că sustenabilitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în toate acțiunile noastre. În această privință, responsabilitatea noastră de a ne îngriji de viitorul pădurilor depășește obligațiile legale. HS a inițiat deja mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activităților companiei. Acestea se bazează pe propunerile constructive primite de la toți factorii interesați, iar compania invită și comunitatea De-Clic să se angajeze la acest dialog constructiv.

Holzindustrie Schweighofer va continua să ofere partenerilor și clienților produse de cea mai bună calitate. Holzindustrie Schweighofer mulțumește tuturor clienților săi pentru încrederea acordată și îi asigură că intensifică eforturile depuse pentru o transparență mai ridicată și o comunicare mai bună.

Noi suntem convinși că propunerile critice dar constructive ne pot ajuta în eforturile noastre spre mai bine. În prezent suntem angajați în consultări cu organizații de mediu și dorim să lărgim acest dialog, sa includem alte organizații, comunități și factori interesați. Orice recomandare constructivă este importantă și va fi ascultată. Această invitație la cooperare include si comunitatea De-Clic. În definitiv, avem un obiectiv comun – silvicultură sustenabilă și utilizare sustenabilă a lemnului în România. Cu încredere, deschidere și dialog, putem reuși împreună!

Holzindustrie Schweighofer și-a asumat angajamentul de a lupta împotriva tăierilor ilegale din România. De asemenea, compania a prezentat în mod public planul său de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului. Acesta depășește cerințele legale în vigoare.  În plus. una dintre măsurile luate de companie este implementarea Timflow, un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de buștean, de la locul de încărcare și până la poarta fabricilor.

Împărtășim opinia că parcurile naționale reprezintă un habitat cheie pentru conservarea miilor de specii  și, de aceea, Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica "0 transporturi din parcurile naționale", deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

Informații suplimentare

Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie forestieră sustenabilă

Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei vor fi echipate cu un dispozitiv GPS care va demonstra locul exact de încărcare a buștenilor.
O mai bună consultare cu părțile  interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv, asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului. 
Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.
Echipa de conformitate consolidată
Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.
Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.
Holzindustrie Schweighofer  nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale și în cazul tăierilor de igienizare.
schweighofer-initiative.org

Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent și deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contribuției companiei la acest demers și prezintă eforturile de a îmbunătăți dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.

Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania și o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.700 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Știrea inițială

Declic atrage atenția asupra faptului că unul dintre cei mai mari retaileri de materiale de construcții și bricolaj din țară, Hornbach, își minte în continuare clienții și vinde lemn tăiat ilegal!
 
Produsele austriecilor Holzindustrie Schweighofer, care procesează lemn de provenieță incertă sau din parcuri naționale, sunt încă la vânzare în magazinele din întreaga țară.  Declic cere în mod public demisia directorului Hornbach România, Mugurel-Horia Rusu, în condițiile în care lanțul de magazine a anunțat de două ori că renunță la comercializarea produselor  Holzindustrie, însă lemnul austriecilor este principalul sortiment din oferta retailerului.

„Hornbach România a promis că renunță la produsele Schweighofer în totalitate, din ianuarie 2018, dacă firma nu își primește înapoi certificarea FSC. Este martie 2018. Schweighofer nu are nici acum certificare FSC, iar produsele lor ocupă un loc de frunte în oferta magazinelor Hornbach din toată țara! Considerăm această atitudine nedemnă pentru un business care se dorește a fi etic și o sfidare fățișă a dorinței clienților ”, a declarat Raluca Veștemeanu, reprezentant Declic. 

Iată ce spunea Mugurel-Horia Rusu, directorul Hornbach România, în decembrie 2016: „Ținem ca furnizorii și partenerii noștri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile.” 

Hornbach și-a încălcat promisiunile, spun cei de la Declic. În mai 2017 Declic a făcut o investigație și a descoperit că pe rafturile Hornbach erau în continuare produsele companiei austricele. Conducerea magazinului a promis atunci, pentru a doua oară, că renunță la lemnul tăiat ilegal. 

Păduri virgine din România au fost distruse de compania austriacă  Holzindustrie Schweighofer, conform investigației realizate de Environmental Investigation Agency US- EIA, care a demonstrat că oficialii Holzindustrie negociau cu investigatori sub acoperire cumpărarea de cherestea provenită din defrișări ilegale. De altfel, compania este implicată în investigații ale procurorilor.
 
Retailerul german Hornbach are 6 magazine în România.