ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creșterea prețurilor la carnea de porc, înregistrată în această perioadă la raft, este speculativă și nu este cauzată de vreo majorare a tarifului la porțile fermelor, susțin crescătorii de animale afiliați ACEBOP (Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România). 

Sunt vizate direct marile lanțuri de magazine, cărora li se cere să revizuiască prețurile pentru a încuraja consumul.

„Este inadmisibil ca, în luna ianuarie 2018, prețul să fie mai mare față de luna decembrie 2017, lună în care de regulă cererea se dublează! Acest lucru ne îngrijorează ca asociație și solicităm sprijinul autorităților competente pentru a verifica aceste informații apărute în presă, privind explozia prețurilor de la raft. Creșterea de preț nu se datorează unei creșteri din partea fermierilor, ci este o creștere speculativă pe care membrii ACEBOP nu o înțeleg, deoarece în această perioadă consumul de carne este scăzut”, a declarat Mary Pană, președintele ACEBOP.

În ultimele 30 de zile, prețul oferit fermierilor de marile lanțuri de magazine, care dețin monopolul cu 60% din segmentul de vânzare produse alimentare al României), a devenit derizoriu, susțin reprezentanții ACEBOP. Potrivit acestora, carnea de pasăre este vândută de fermieri cu 4-5 lei/ kg, în timp ce la raft cumpărătorul plătește aproape dublu. În ce privește carnea de porc, aceasta iese de pe poarta fermei cu mai puțin de 5 lei/kilogram, fiind comercializată  cu cel 13 - 18 lei/kg, în funcție de calitate.