ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe dintre produsele provenite din import sunt mai ieftine decât cele autohtone. La calitate însă lucrurile sunt discutabile. 

Însă atunci când vine vorba de laptele românesc, care este exportat ca materie primă, pentru că este ieftin, și importat mai apoi ca produs finit, lucrurile par că au ajuns pe o cale greșită.

Vecinii bulgari reușesc să își țină marfa de calitate și la prețuri competitive în UE cu ajutorul fermierilor români. România continuă să fie al doilea cel mai mare importator de brânză bulgărească, chiar și într-un an slab pentru industria vecinilor. Aceasta ajunge în magazine în special sub brandul privat al marilor rețele de hypermarketuri, anunță Economica.net.

Este o brânză de calitate, spun specialiștii în domeniu, cu un preț însă mult mai mic decât cea românească. Aceasta cu toate că materia primă folosită de bulgari provine, în mare parte, și din România. 

„Brânza a rămas un produs de export important în Bulgaria. În 2016, s-au exportat 20.900 de tone de brânză, cu 2,2% mai mult decât în 2015, cele mai importante piețe de desfacere fiind Grecia, România, Germania și SUA. Cele mai recente date, din iulie 2017, indică însă o stagnare a exporturilor, la 12.000 de tone.Cele mai mari cantități au ajuns în Grecia și România", arată un document al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA)

O explicație pentru prețurile bune practicate de bulgari este și faptul că aceștia cumpără lapte materie primă din România, mult mai ieftin decât cel bulgăresc.