Uniunea Europeană și Gazprom au ajuns la un acord privind renegocierea prețurilor la gazele naturale pentru statele din Europa Centrală și de Est, mai puțin pentru România, potrivit Profit.ro.

Prețurile vizate în renegociere au fost cele care nu aveau legătură de prețul internațional al petrolului, ci legat de cel al gazului de referință de pe principalele piețe europene.

Statele în numele cărora UE a negociat sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Specialiștii în economie sunt de părere că România, dintre statele vizate deoarece în ultimii doi ani, a importat cantități reduse de gaze din Rusia, fiind considerată de Bruxelles independentă energetic de Rusia.

Potrivit comisarului european, Margrethe Vestager, oficialii Gazprom au fost de acord inclusiv cu modificarea contractelor în sensul eliminării restricțiilor de export impuse până în prezent de compania pentru statele importatoare în ceea ce privește volumul de gaze furnizat.

Faptul că România nu a fost inclusă pe lista statelor anunțate de comisarul european ar putea însemna faptul că importurile de gaze rusești făcute de România ar putea fi făcute în continuare la un preț legat de cel al petrolului.

Gazprom a promis că va oferi statelor incluse în renegociere un preț mai redus, fix și stabilit în mod transparent.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews