ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorii atrag atenția că produsele pe care românii le cumpără ca fiind brânzeturi, de fapt, nu au în componența lor lapte ci, în cel mai bun caz, lapte praf sau chiar uleiuri vegetale. Nu e de mirare astfel că la raft produsele au un preț simțitor mai mic.

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România a oferit mai multe detalii.

"Sunt foarte multe produse zise din lapte care la ora actuală au denumiri care contravin nu numai unui comerț ci și unor etichete normale, contravin bunului simț: branza de soia, știm brânza se face din lapte, ar trebui interzisă. Pentru un kilogram de telemea, 6 litri de lapte costă la fermă 80 de bani, cu chetuieli de colectarea și procesarea, transport și plus TVA de 9%, ajungem la un preț care nu are voie să fie sub 9 10 11 lei, găsim telemea cu 5-6 lei, aia nu are trebă cu laptele" a spus Claudiu Frânc pentru B1 TV.

Președintele Federației Crescătorilor de Bovine a spus că pentru rezolvarea acestei probleme propune ca pe etichetele produselor lactate să fie trecută țara de origine a laptelui, cantitatea de lapte proaspăt, cantitatea de lapte praf și cât la sută din produs este reprezentat de altceva decât lapte. Iar românii care consumă lactate produse fără lapte trebuie să știe că la baza acestor produse stau uleiuri ce conțin grăsimi cu grave consecințe asupra sănătății.