ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Carne separată mecanic, grăsimi vegetale, soia, monoglutamat de sodiu, amidon, caragenan sau cosenilă - este o parte dintre ingredientele care se găsesc în majoritatea mezelurilor. Foarte mulți oameni nu înțeleg despre ce e vorba.

"Crenvurștii, parizerul, lucruri hulite pe piață, la origine erau lucruri scumpe și de foarte bună calitate. La ora actuală, când spui parizer, toată lumea înțelege resturile. Ei nu, la origine, era carne de vită cu grăsime de porc și carne de vită de calitatea întâi. Așa a inventat-o ăla care a inventat-o", a declarat la Digi 24 Sorin Minea, producător de mezeluri.

Fie că vorbim despre salam, cârnați sau parizer, începând cu anul 1990 rețetele originale au fost adaptate, iar fiecare producător a adăugat sau a scos ce a știut mai bine. Iar în loc de carne, grăsime și condimente au apărut o mulțime de ingrediente care să facă afacerile tot mai profitabile.

"Mâncăm ceea ce industria alimentara, bazată pe profit, produce în disperare”, confirmă acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, directorul Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

Același lucru se întâmplă cu majoritaea produselor de pe piață. Iar falsurile apar pe toate rafturile. Să luăm, de exemplu, o bucată de topping pentru pizza, care pare că seamană cu cașcavalul!

"Are foarte multă grăsime vegetală, multă apă, amidon din proteine de lapte, puțin lapte prat degresat”, explică dr. Simona Carniciu, medic diabet nutriție și boli metabolice.

Deși toate informațiile sunt pe etichetă, puțini sunt cei care le și citesc sau care știu să le interpreteze. Iar dacă acest produs este folosit într-un restaurant, pe pizza, de exemplu, clientul nici nu bănuiește că în loc de cașcaval mănâncă grăsimi vegetale.