ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


E-urile sunt aditivii alimentari adăugați de producător în compoziția lor. În ultimii 30 de ani, acest tip de preparare a alimentelor a luat amploare, iar în conținutul multor produse alimentare au apărut substanțe chimice, de sinteză.

Substanțe artificiale sunt extrem de nocive şi produc multe boli grave în timp. De regulă, produsele alimentare ieftine sunt și cele mai bogate în E-uri nocive. 

Citirea etichetei alimentare înainte de a cumpăra un produs este absolut obligatorie dacă vrei să te hrăneşti sănătos. Iată care sunt cele mai periculoase 10 E-uri din produsele din magazine, în opinia nutriţionistului Lygia Alexandrescu.

E 250 şi E 251 - nitritul şi nitratul de sodium
E 250 şi E 251 - nitritul şi nitratul de sodium - sunt aditivi prezenţi în produsele care conţin carne (conserve, mezeluri, afumături), inhibă dezvoltarea toxinei botulinice şi dau produselor o culoare apetisantă. Este un aditiv cu mare poţential cancerigen.
E 951 - aspartamul
E 951 - aspartamul - este un îndulcitor artificial prezent în guma de mestecat, deserturi, băuturi carbogazoase dulci. Poate conduce la scăderi ale activităţii sistemului imunitar şi, potrivit studiilor, este o substanţa cancerigenă.
E 621 - glutamatul de sodiu
E 621- glutamatul de sodiu este cel mai gustos aditiv alimentar. Acesta dă gust alimentelor de tip fast food şi controlează anumite mecanisme ale creierului, afectând percepţia senzaţiilor de saţietate şi de foame. Mai mult decât atât, este şi un potenţial cancerigen.
E 476 - poliricinoleat de poliglicerol
E 476 - poliricinoleat de poliglicerol - se adaugă în deserturile care conţin cacao sau ciocolată. Ingerat constant, poate conduce la apariţia alergiilor, la dereglări hormonale, tulburări nervoase şi la creşterea nivelului de colesterol.
E 102 şi E 110, E 924, E 104, E 220
E 102 (tartrazina) şi E 110 - sunt coloranţi artificiali prezenţi în prăjituri, cereale filmate cu glazură, lactate cu diverse arome, icre de peşte, sosuri, sucuri acidulate. Consumaţi constant, pun în pericol funcţiile ficatului şi rinichilor.
E 924 - bromatul de potasiu - este prezent în produsele de panificaţie şi consumat constant poate conduce la tulburări digestive: greaţă, vărsături, diaree etc.
E 104 - galben de chinolină - este prezent în anumite sucuri şi poate fi responsabil de agravarea crizelor de astm bronşic şi de apariţia ADHD la copii.
E 220 - dioxidul de sulf - este întâlnit în bere şi vin. Prin ingerare constantă, acest aditiv alimentar poate provoaca dureri de cap, senzaţie de ameţeală şi tulburări digestive.