ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiecția de buget lăsată de fostul Guvern Cioloș actualului Cabinet Grindeanu nu asigură bani pentru reabilitarea sau construcția de biserici sau 2% din PIB pentru Ministerul Apărării și propune alocări mai mici din bugetul de stat pentru Parlament, Dezvoltare Regională și Administrație Publică și mai mari pentru Președinție, Justiție, Transporturi, Educație, Sănătate, comparat cu execuția preliminată pe 2016. Pentru serviciile de informații au fost propuse bugete ușor mai mici față de cele de anul trecut, anunță Profit.ro.

Veniturile bugetului general consolidat pe anul 2017 au fost estimate de fostul Guvern la 244,5  miliarde lei, reprezentând 30,3% din PIB, cu 3,7% mai mari decât veniturile anului 2016, iar cheltuielile bugetului general consolidat, la 268,4 miliarde lei, reprezentând 33,2% din PIB, cu 4,6% mai mari decât cheltuielile anului 2016.

„Cheltuielile bugetare estimate pe anul 2017 în sumă de 268,4 miliarde lei nu asigură finanțarea pentru următoarele acțiuni/măsuri:
- nealocarea a  a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării (conform estimărilor pentru Ministerul Apărării s-au propus a se aloca de la bugetul de stat 11,3 miliarde lei, reprezentând 1,4% din PIB, cu 13% mai mult decat sumele alocate în anul 2016; pentru a se atinge nivelul de 2% din PIB sunt necesare suplimentar 4.900 milioane lei)
- reabilitarea infrastructurii principale de irigații, conform art. III din Legea nr.269/2015 (913,5 milioane lei);
- nealocarea de fonduri pentru lăcașurile de cult (s-au asigurat numai contributiile statului la salarizarea personalului clerical avand in vedere majorarile salariale prevăzute pentru personalul didactic în funcție de care se stabilesc aceste contribuții);
- asigurarea sumelor la nivelul celor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 666/2016 pentru implementarea Master Planului General de Transport”, se arată într-un document redactat de fostul Guvern.

Citește AICI cum au fost alocații banii