900.000 de angajați obțin salarii mai mari de 3.000 de lei net pe lună, de trei ori mai mulți față de acum cinci ani

În jur de 900.000 de salariați din România (18% din efectivul total de angajați din economie) au salarii nete mai mari de 3.000 de lei pe lună, conform datelor prelucrate de ZF pe baza informațiilor de la Ministerul Muncii.
Majorările de salarii din ultimii ani au crescut puterea de cumpărare a oamenilor, iar numărul angajaților bine plătiți a crescut.
Creșterile succesive ale salariului minim, majorările de salarii din mediul privat, reducerile de taxe și noile investiții au modificat astfel structura angajaților în funcție de nivelul salarial obținut.
„S-a modificat structura joburilor din economie. Au intrat pe piață foarte multe companii în zona de IT, sector în care prețurile au crescut substanțial, în timp ce o parte din joburile cu calificări joase, cum sunt cele din textile, au dispărut. De aici cred că vine creșterea numărului de angajați cu salarii mai mari", a explicat Andreea Voinea, directorul executiv de resurse umane al BCR, cea mai mare bancă locală.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a salariaților români, aproape 4 milioane de persoane (82% din total), au venituri salariale mai mici de 3.000 de lei net pe lună. În 2012, 94% din efectivul total de angajați, adică 4,3 milioane de persoane, aveau venituri lunare mai mici de 3.000 de lei net pe lună.
„Față de anul 2012, România nu mai este la nivel internațional o primă alegere a investitorilor care caută o piață cu forță de muncă ieftină pentru joburi care să aibă calificări scăzute, ei se duc spre India sau spre China", a mai spus Andreea Voinea.
În ultimii cinci ani, salariul minim s-a dublat (de la 538 de lei net în 2012 la 1.065 de lei net în prezent), iar salariul mediu pe economie a crescut cu 53% (până la 2.380 de lei net în luna iunie).
Cu un salariu mediu de 530 de euro net pe lună, angajații din România au salarii de patru-cinci ori mai mici decât media statelor Uniunii Europene, în ciuda creșterilor salariale din ultimii ani. Totuși, lipsa unui număr suficient de candidați pentru locurile de muncă diponibile, dar și pretențiile salariale mai mari ale oamenilor aflați în câmpul muncii vor genera creșteri de salarii și în perioadele următoare, spun specialiștii în resurse umane.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Av. Gheorghe Piperea: Banca poate face ce vrea cu banii mei, discreționar și contrar intereselor mele de proprietar. Să aplaudăm?

BlackRock: Noi conducem America, nu Biden! – Am dori ca Războiul din Ucraina să nu se termine niciodată – Care e prețul lui Zelenski? (VIDEO)

Dreptul la Cash va fi introdus în Constituția Austriei – De ce nu și în România?

Dictatura Băncilor: Creditul Social chinezesc e mai aproape decât credeți!

Tucker Carlson: Administrația Biden aruncă în aer Dolarul - Prostie sau Premeditare?

Fondul Monetar Internațional ”lucrează din greu” la o platformă globală pentru Moneda Digitală a Băncii Centrale – care presupune o guvernare globală de către un ”grup de birocrați nealeși”
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Secțiuni: Finanțe-Bănci
Locații: România
Organizații: Institutul Național de Statistică (INS)
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)